Fukushiman kolmosreaktori yhä vaarassa

Fukushiman ydinvoimalan kolmosreaktorin ytimessä on mahdollisesti tapahtunut sulamista. Reaktorin jäähdytysjärjestelmä on ollut epäkunnossa. Japanin hallitus varoittaa, että reaktorirakennuksessa voi vielä sattua räjähdys, vaikka reaktoriin on saatu pumpattua merivettä.

Fukushiman kolmosreaktorin tilanne on vakava. Kuva: NHK World

Japanin hallituksen tiedottaja Yukio Edano vakuutti, että itse reaktori kuitenkin kestäisi räjähdyksen rakennuksessa ehjänä, eikä tilanteesta ole vaaraa lähiseudun asukkaille.

Japanin hallitus ilmoitti iltapäivällä paikallista aikaa, että se pitää reaktorin ytimessä tapahtunutta sulamista kolmosreaktorissa mahdollisena. Hallitus myös totesi, että eilen ongelmissa olleen ykkösreaktorin kohdalla sulamista pidetään hyvin todennäköisenä.

Kolmosreaktorin jäähdytysjärjestelmä lakkasi toimimasta myöhään lauantaina Suomen aikaa, jonka jälkeen reaktorin paine nousi. Painetta pyritään laskemaan päästämällä ulos lievästä radioaktiivista höyryä. Tämän vuoksi säteilytaso on noussut ydinvoimalan läheisyydessä. Uutiskanava CNN:n haastatteleman ydinase-asiantuntijan Joseph Cirincionen mukaan radioaktiivinen höyry on merkki siitä, että ydinreaktorin ydin on ainakin osittain sulanut.

Voimalan ykkösreaktorin rakennuksessa tapahtui räjähdys lauantaina. Reaktoria on jäähdytetty onnettomuuden jälkeen merivedellä. Japanilaisen NHK-kanavan mukaan viranomaiset ovat kertoneet jäähdytysoperaation sujuneen hyvin. Myös voimalan kakkosreaktoria on jouduttu jäähdyttämään merivedellä.