1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jälleen uusi ydinvoimala vaikeuksissa Japanissa

Japanissa jälleen uusi ydinvoimala on joutunut vaikeuksiin perjantaina sattuneen maanjäristyksen seurauksena. Tokain ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän pumppu pysähtyi sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Jäähdytys pystytään kuitenkin ainakin toistaiseksi hoitamaan varajärjestelmällä, kertoo voimalayhtiö Japan Atomic Power.

Ulkomaat
Kartta Japanin ydinvoimaloista.
Kartta Japanin ydinvoimaloista.YLE Uutisgrafiikka

Tokain ydinvoimala sijaitsee noin 120 kilometriä Tokiosta pohjoiseen.

Lisäksi Fukushiman ydinvoimalassa jo kolmas reaktori kärsii jäähdytysongelmista. Uutistoimisto Jijin mukaan voimalayhtiö valmistautui sunnuntaina jäähdyttämään jälleen uutta Fukushiman reaktoria merivedellä. Jäähdytystä tarvitsee nyt Fukushiman kakkosreaktori.

Voimalayhtiö Tepco johtaa merivettä jo Fukushiman ykkös- ja kolmosreaktoreihin. Reaktorien jäähdytysjärjestelmät vahingoittuivat maanjäristyksessä.

Fukushiman ykkösreaktorin rakennuksessa tapahtui lauantaina räjähdys. Japanin hallitus varoitti sunnuntaina, että myös kolmosreaktorin rakennuksessa voi sattua räjähdys. Viranomaisten mukaan on mahdollista, että ykkös- ja kolmosreaktorien ytimissä on tapahtunut sulamista.

Onagawassa säteilyä, jäähdytys toimii

Myös Onagawan ydinvoimalan luona on havaittu säteilyn lisääntymistä. Japanin ydinturvallisuusviraston mukaan säteilytason nousu Onagawassa johtuu kuitenkin Fukushimassa tapahtuneesta säteilyvuodosta. Viranomaisten mukaan Onagawan jäähdytysjärjestelmä toimii normaalisti.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi sunnuntaina, että Onagawan voimalaan on julistettu hätätila. Onagawan ydinvoimala sijaitsee Sendain pohjoispuolella kauempana Tokiosta.

Onagawan voimalan turbiinihuoneessa syttyi perjantaina heti maanjäristyksen jälkeen tulipalo, joka kuitenkin saatiin nopeasti hallintaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi