1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jälleen uusi ydinvoimala vaikeuksissa Japanissa

Japanissa jälleen uusi ydinvoimala on joutunut vaikeuksiin perjantaina sattuneen maanjäristyksen seurauksena. Tokain ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän pumppu pysähtyi sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Jäähdytys pystytään kuitenkin ainakin toistaiseksi hoitamaan varajärjestelmällä, kertoo voimalayhtiö Japan Atomic Power.

Ulkomaat
Kartta Japanin ydinvoimaloista.
Kartta Japanin ydinvoimaloista.YLE Uutisgrafiikka

Tokain ydinvoimala sijaitsee noin 120 kilometriä Tokiosta pohjoiseen.

Voimalayhtiö Tepco kertoi varhain maanantaina, että säteilytaso Fukushiman ydinvoimalan ympäristössä on kohonnut.

Lisäksi Fukushiman ydinvoimalassa jo kolmas reaktori kärsii jäähdytysongelmista. Uutistoimisto Jijin mukaan voimalayhtiö valmistautui sunnuntaina jäähdyttämään jälleen uutta Fukushiman reaktoria merivedellä. Jäähdytystä tarvitsee nyt Fukushiman kakkosreaktori.

Voimalayhtiö Tepco johtaa merivettä jo Fukushiman ykkös- ja kolmosreaktoreihin. Reaktorien jäähdytysjärjestelmät vahingoittuivat maanjäristyksessä.

Fukushiman ykkösreaktorin rakennuksessa tapahtui lauantaina räjähdys. Japanin hallitus varoitti sunnuntaina, että myös kolmosreaktorin rakennuksessa voi sattua räjähdys. Viranomaisten mukaan on mahdollista, että ykkös- ja kolmosreaktorien ytimissä on tapahtunut sulamista.

Onagawassa säteilyä, jäähdytys toimii

Myös Onagawan ydinvoimalan luona on havaittiin sunnuntaina säteilyn lisääntymistä. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan Japani olisi kuitenkin ilmoittanut säteilytason palautuneen normaaliksi.

Japanin ydinturvallisuusvirasto kertoi sunnuntaina, että säteilytason nousu Onagawassa on johtunut Fukushimassa tapahtuneesta säteilyvuodosta. Viranomaisten mukaan Onagawan jäähdytysjärjestelmä toimii normaalisti.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi sunnuntaina, että Onagawan voimalaan on julistettu hätätila. Onagawan ydinvoimala sijaitsee Sendain pohjoispuolella kauempana Tokiosta.

Onagawan voimalan turbiinihuoneessa syttyi perjantaina heti maanjäristyksen jälkeen tulipalo, joka kuitenkin saatiin nopeasti hallintaan.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat rauhoitelleet kansalaisia sunnuntaina. Heidän mukaansa on epätodennäköistä, että Japanista kantautuisi haitallisia määriä säteilyä Yhdysvaltoihin.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi