1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fukushiman ydinturma hetki hetkeltä

Maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami tekivät tuhojaan Fukushiman ydinvoimalassa Koillis-Japanissa. Lauantaina 12.3. valtava räjähdys vavisutti voimalan ykkösreaktoria, nyt pelätään uutta räjähdystä.

Ulkomaat

Perjantai 11.3.

klo 14.46 paikallista aikaa: valtava maanjäristys vavisuttaa Honshun rannikkoa. 11 ydinreaktoria Japanissa sulkeutuu automaattisesti varotoimena, myös Fukushiman ykkös-, kakkos- ja kolmosreaktorit. Kolme muuta Fukushiman reaktoria olivat poissa käytöstä huoltotoimien vuoksi.

klo 15.41: Fukushiman ydinvoimalaa hallinnoiva Tepco ilmoittaa, että voimalan varajärjestelmät eivät toimi. Ykkösreaktoria ei saada vakaaksi.

klo 19.30: Japaniin julistetaan "ydinvoimahätätila". Viranomaisten mukaan kyseessä on rutiinitoimi.

klo 21: Fukushiman ydinvoimalan lähellä asuvia ihmisiä kehotetaan poistumaan kodeistaan. Varoalue ulottuu kolme kilometrin päähän voimalasta. Paine ja lämpötila ykkösreaktorissa kasvavat. Myöhemmin evakuointialuetta laajennetaan 20 kilometrin säteelle voimalasta.

Lauantai 12.3.

klo 5.30: Paineen pienentämiseksi viranomaiset päättävät laskea ilmakehään höyryä, joka on lievästi radioaktiivista.

klo 8.19: Yhdessä polttoainesauvassa havaitaan ongelmia.

klo 10.58: Ilmaan lasketaan lisää lievästi radioaktiivista höyryä paineen pienentämiseksi kakkosreaktorissa.

klo 15.30: Tv-kamerat taltioivat valtavan räjähdyksen Fukushiman ydinvoimalassa. Neljän voimalan työntekijän kerrotaan loukkaantuneen räjähdyksessä.

klo 20: Räjähdyksen syy ja seuraukset ovat edelleen epäselvät. Se tiedetään, että ykkösreaktorin suojarakennus on vaurioitunut räjähdyksessä pahoin.

klo 20.20: Ykkösreaktorin ympärille aletaan pumpata merivettä, mikä käytännössä tuhoaa reaktorin. Ydinvoimalan ympäristöstä havaitaan cesiumia ja radioaktiivista jodia.

Sunnuntai 13.3.

klo 1.22: Ydinvoimalaonnettomuus luokitellaan nelosluokkaan seitsenasteisella portaikolla. Tshernobylin onnettomuus vuonna 1986 oli seitsemännessä luokassa.

klo 3.20: Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että Fukushiman ydinturmasta ihmisille koituva riski on "luultavasti hyvin pieni".

klo 5.23: Kansainvälisen atomienergiajärjestä IAEA sanoo, että radioaktiivisuus Fukushiman ydinvoimalan ympäristössä on laskenut.

klo 6.23: Fukushiman kolmosreaktorin hätäjäähdytysjärjestelmä lakkaa toimimasta.

klo 7.52: Viranomaiset valmistautuvat laskemaan voimalasta lisää höyryä kolmosreaktorin viilentämiseksi. Lisäksi selvitetään keinoja veden pumppaamiseksi reaktoriin, jotta polttoainesauvat eivät paljastuisi ja sulaisi.

klo 8.26: Radioaktviisisuus Fukushiman ydinvoimalan ympäristössä on jälleen noussut vaarallisen korkealle.

klo 15.38: Japanin hallitus varoittaa, että Fukushimassa voi tapahtua uusi räjähdys.

klo 21: Kolmannenkin reaktorin kerrotaan ylikuumentuneen.

klo 21.05: Japanin pääministeri Naoto Kan sanoo tv-puheessa tsunamikriisiä pahimmaksi maata kohdanneeksi katastrofiksi sitten toisen maailmansodan.

klo 22: Suomen Kriisihallintakeskus purkaa valmiutensa lähteä Japaniin

klo 22.09: Viranomaiset kertovat suunnittelevansa meriveden pumppaamista kolmanteen kuumentuneeseen reaktoriin.

klo 23: Onagawan ydinvoimalan ympäristässä Miyagissa havaitaan radioaktiivisuutta.

Maanantai 14.3.

klo 4.00 Fukushiman kolmosreaktorin rakennuksessa tapahtuu räjähdys. Viranomaisten mukaan reaktorin suojarakennus on säilynyt ehjänä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi