Kotimaisia kirjaklassikoita on heikosti saatavilla

Kotimaisia klassikkoteoksia on nykyisin parhaiten saatavissa internetissä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut uusintapainoksia muun muassa F.E. Sillanpään, Joel Lehtosen ja Maria Jotunin teoksista. Kirjakaupoista klassikoita on kuitenkin vaikea löytää, sillä niiden markkinat ovat pienet.

Minna Canthin Salakari on yksi klassikoista, joita voi olla vaikea löytää. Kuva: Museovirasto

Kotimaisia klassikkoteoksia ei välttämättä aina löydy kirjakaupan hyllyltä. Kustannusjohtaja Tero Norkola Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta myöntää, ettei klassikoilla ole suuria markkinoita.

- Viimeisten vuosikymmenten aikana kirjakaupat ovat kiinnittäneet yhä enemmän huomiota varaston kiertoon. Kirjakaupoissa on pyrkimys siihen, että saatavilla on ainoastaan kirjoja, jotka käyvät kaupaksi. Jalkoihin jäävät ne kirjat, joita ostetaan vähemmän. Siihen joukkoon lukeutuvat myös klassikot.

Norkolan mukaan klassikkokirjat ovat usein loppuunmyytyjä kirjakaupoista, joten niitä etsivä joutuu turvautumaan antikvariaatteihin ja kirjastoihin.

Klassikoita voi ostaa netistä

Kotimaiset klassikot kuten Minna Canthin Salakari, Pentti Haanpään Noitaympyrä, Teuvo Pakkalan Elsa sekä Joel Lehtosen Putkinotko eivät ole myyvimpiä hittikirjoja, mutta kiinnostusta on tasaiseen tahtiin.

Lisäksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura sekä WSOY pro tekevät yhteistyötä opettajien kanssa ja klassikoista on julkaistu koululaisille suunnattuja painoksia.

Kustannusjohtaja Tero Norkola Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta kertoo, että internet on noussut tärkeäksi myyntiväyläksi klassikoille, jotka eivät pääse kirjakauppojen hyllyille.

- Levitys on yksi ongelma vähälevikkisissä klassikoissa, mutta onneksi meillä on nykyään nettikauppa. Vaikka kirjoja ei saataisi kaupallisten kirjakauppaketjujen levitykseen, niin voimme silti tarjota kirjoja joka puolelle Suomea ja vaikka ulkomaillekin netin kautta.