Japanin kärsimät tuhot valtavia

Japanissa perjantaisen maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamien tuhojen laajuus on odotettua massiivisempi. Japanin viranomaisten arviot kuolleiden ihmisten määrästä liikkuvat jo kymmenessä tuhannessa. Aineellisten vahinkojen pelätään nousevan satoihin miljardeihin euroihin.

Ulkomaat
Paikallinen asukas pyöräilemässä tsunamin tuhoaman kaupungin halki.
Kimimasa Mayama / EPA

Sveitsiläinen finanssikonserni Credit Suisse arvioi maanantaina, että Japania kohdanneen luonnonkatastrofin taloudelliset vahingot nousevat 15 biljoonaan jeniin eli noin 140 miljardiin euroon. Vuonna 1995 Kobeen iskeneen maanjäristyksen vahingot olivat noin 40 biljoonan jenin eli noin 370 miljardin euron luokkaa.

Credit Suissen mukaan vahinkojen kustannukset jäävät tällä kertaa pienemmiksi muun muassa siitä syystä, että tuhoalueella on vähemmän toimistorakennuksia ja valtateitä.

Tsunami jyräsi talot, tiet ja satamat

Japanin koillisosan infrastruktuuri on kärsinyt kuitenkin pahoin luonnonkatastrofin käsissä. Japanin hallituksen mukaan järistyksen ja sitä seuranneen tsunamin seurauksena yli 46 000 rakennusta on vaurioitunut, kertoo Japanin yleisradioyhtiö NHK.

Japanin hallitus arvioi, että vahingoittuneista rakennuksista noin 5 700 joko sortui maanjäristyksessä tai huuhtoutui pois tsunamin mukana.

Poliisin mukaan maanjäristys vaurioitti teitä ja siltoja ainakin 600 paikassa. Teitä vaurioitui ainakin 11 prefektuurin alueella.

Lisäksi ainakin kuuden Tokion pohjoispuolella olevan sataman kerrotaan kärsineen vakavia vahinkoja tai tuhoutuneen tsunamissa. Neljä satamaa pitää rakentaa kokonaan uudestaan, joten niiden arvoidaan olevan poissa käytöstä kuukausien, ellei jopa vuosien ajan. Kaksi pienempiä vauroita kärsinyttä satamaa voidaan avata liikenteelle uudestaan parin viikon sisään.

Maanvyöryjä puolestaan on raportoitu seitsemän prefektuurin alueella. NHK:n tietojen mukaan maanvyöryjä olisi sattunut yli 60 paikassa.

Ihmiset odottavat sähköä ja vettä

Japanin pelastusviranomaiset kertovat, että luonnonmullistuksen jäljiltä lähes 450 000 ihmistä on evakuoitu kodeistaan. Lisäksi ydinvoimaloiden ongelmien takia kotinsa on joutunut jättämään yli 80 000 ihmistä.

Melkein kaksi miljoonaa kotitaloutta on edelleen ilman sähköä maan kylmässä pohjoisosassa ja noin puolitoista miljoonaa on ilman talousvettä.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters