1. yle.fi
  2. Uutiset

Arizona Chemicalin räjähdykseen monta syytä

Oulun Arizona Chemicalin onnettomuustutkinta toi esiin useita turvallisuuspuutteita. Muun muassa kemikaalien vaarallisuusluokitusta ja sen vaikutusta toimintaperiaatteisiin ei täysin tiedostettu. Työmaalla oli useampia tekijöitä joiden välillä tieto ei kulkenut.

Arizona Chemical
Opastekyltti Oulun Stora Enson alueella.
YLE

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut valmiiksi Arizona Chemicalin säiliöräjähdyksen tutkintaraportin, joka toi esiin useita turvallisuuspuutteita. Säiliötyötä tehtiin usean toimijan projektina ja tiedonkulussa oli puutteita.

Remontin suunnitelmat olivat eri toimijoiden tekemiä ja ne olivat myös ristiriidassa keskenään. Kemikaalien vaarallisuusluokitusta ei täysin tiedostettu. Myös työpaikan turvallisuusvalvonnan vastuut olivat epäselvät.

Onnettomuus tapahtui Oulun Nuottasaaren tehtaalla syyskuussa 2010 säiliön katon uusintatyön yhteydessä. Katolla tehtiin tulitöitä, jolloin säiliössä ollut kaasu-ilmaseos syttyi räjähdysmäisesti. Kaasu-ilmaseos pääsi sinne viereisestä säiliöstä, kun säiliöiden välisestä hönkäputkesta oli poistettu sokeointilevy töiden aikana. Onnettomuudessa kuoli yksi ihminen ja yksi loukkaantui vakavasti.

Katto lensi 85 metriä

Alihankkijan työntekijät uusivat varastosäiliön kattoa ja tekivät siellä tulitöitä, kun säiliö yhtäkkiä räjähti. Räjähdys oli voimakas ja säiliön katto lensi 85 metrin päähän. Säiliön kansi iskeytyi yhteen työntekijään aiheuttaen kuoleman. Toinen työntekijöistä loukkaantui vakavasti pudottuaan vallitilaan.

Säiliöön oli päässyt räjähdyskelpoinen kaasu-ilmaseos hönkäputkea pitkin viereisestä säiliöstä. Säiliön katolla sijaitsevasta hönkäputken laippaliitoksesta oli töiden alussa poistettu sokeointilevy, jotta säiliön vanhan katon poistaminen onnistui helpommin. Sokeointilevyä ei töiden jatkuessa liitetty takaisin hönkäputkeen.

Räjähtäneessä säiliössä oli vettä tiiviyden testaamiseksi. Kun vesipintaa laskettiin, alipaine aiheutti tärpätin esitisleen ja tislausjäännöksen hönkien kulkeutumisen viereisestä säiliöstä onnettomuussäiliöön.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi