1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saija Lentonen

"Siinä näkijä missä tekijä" esikatselmuksessa

Tampereella filmatisoitu Hannu Salaman "Siinä näkijä missä tekijä" näytettiin viikonloppuna Tampereella lehdistölle ja työryhmälle. YLE TV1 esittää kaksiosaisen tv-elokuvan Kotikatsomossa mahdollisesti ensi syksynä. Pääosia esittävät Tommi Raitolehto ja Saija Lentonen olivat teoksesta innoissaan elokuvan kuvauksen viimeisenä päivänä.

Saija Lentonen
YLE / Mari Vesanummi

Hannu Salaman menestysromaani Siinä näkijä missä tekijä saa vihdoin filmatisointinsa. Romaani ilmestyi vuonna 1972. Vuoden 2010 talvella ja kesällä sitä dramatisoitiin elokuvaksi tamperelaismaisemissa.

Romaani kertoo tamperelaisen kommunistiyhteisön elämästä noin 40 vuoden ajalta. Pääpaino on jatkosodanaikaisissa tapahtumissa Tampereella. Kuvaukset saatiin purkkiin viime vuoden huhtikuun viimeisenä päivänä. Silloin rautatieaseman viereinen Morkku oli muunnettu kokouspaikaksi.

Tommi Raitolehto ja Saija Lentonen näyttelevät televisioelokuvassa pääparia, Santtu ja Maija Salmista. Maija Salmisen rooli on ollut Saija Lentoselle tärkeä työ monellakin tavalla.

- Maija Salmisen monologin tein teatterikorkean pääsykokeissakin. Ihana tehdä sellaista roolia, joka vaatii taustatyötä ja paneutumista, Lentonen sanoo.

- Ja se, että saa käyttää Tampereen murretta. Se on yleensä pahasta, nauraa Tampereelta kotoisin oleva Lentonen.

Santtu Salminen pitää itseään hyvänä tekijänä, oli sitten kyse laulamisesta tai sähkötöistä. Voimakastahtoisen miehen rooli oli Raitolehdolle haaste.

- Vaikea sanoa, kuinka hyvin Santun rooli on löytynyt. Väkisinkin tulee päiviä, joilloin se henkilö soi ja sujuu, mutta välillä tuntuu, että miksi minut tähän valittiin. Se kuuluu minulla prosessiin, Raitolehto sanoo.

Hannu Salama käväisi myös huhtikuisissa kuvauksissa. Näyttelijöille ei tullut mahdollisuutta tavata tekstin luojaa.

- Olisi kyllä hauska esittäytyä, että olen tässä vähän nyt kuin sinun äitisi, Saija Lentonen naurahtaa.

Historia todeksi ja tarina lihaksi

Romaani on historiallinen hyppäys 1930-40 –luvun Suomeen. Näyttelijät joutuivat perehtymään aiheeseensa tarkoin. Sukellus menneeseen ja toisiin paikkoihin on Lentosen mielestä ammatin suola.

- Tavallaan on ollut vavahduttavaa kokea, kuinka lähellä se oikeasti on. Tästä Morkun vierestäkin on purettu se parakki, missä on ammuttu venäläisiä sotilaita seinää vasten.

- Sota on esimerkiksi oman isäni puheissa vielä vahvana. Jokaisen sukupolven velvollisuutena on yrittää ymmärtää sitä historiaa.

Tampereen maisemissa kuvattu elokuva antaa näyttelijöiden mielestä hyvän sota-ajan kuvauksen rintaman toiselta puolen.

- Ehdottomasti katsomisen arvoinen, monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomessa on ajateltu myös näin, Tommi Raitolehto sanoo.

Sotaelokuvana kaksikko ei teosta kuitenkaan pidä.

- Tämä on ihmissuhde-elokuva, siinä mielessä, että ihmiset politiikkaa tekevät. Ei tämä ole mikään perinteinen rakastutaan ja riidellään –elokuva, mutta ihmisten välisiä suhteita puidaan kyllä, Lentonen jatkaa.

- Katsokaa ja vaviskaa! Lentonen nauraa.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi