Kuppinuudeleista ja leivästä pula

Japanin kieltä ja kulttuuria Tokiossa opiskelevan Mirja Männikön mukaan maanantai, kolmas päivä maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen on ollut rauhallinen. Facebook-viestissään hän kertoo saavansa viranomaisilta järistysvaroituksia puhelimeensa. Kaupoissa tavaraa riittää - vain joistakin tuotteista alkaa olla pula.

Ulkomaat

Lokakuusta alkaen japanin kieltä ja kulttuuria Tokiossa opiskellut, verteliläinen Mirja Männikkö kertoo Facebook-postissaan viikonlopun ja maanantain tunnelmistaan:

Median seuranta tiivistä

-Meillä on tosiaan netti ja sähköt toimineet koko ajan tähän asti, joten uutisia on voinut katsella televisiosta (itselläni sitä ei ole, mutta alakerrassa on yhteiskäyttötelkkari) tai netistä. Itse olen istunut tässä tietokoneellani ja kanavasurffannut englanninkielisiä ja japaninkielisiä lähetyksiä ja lukenut suomalaisten/englantilaisten/japanilaisten verkkolehtien päivityksiä. Ilmeisesti meistä on suurin osa tehnyt näin.

Pystyn itse kommunikoimaan japaniksikin. Uutisia katsoessa (varsinkin näiden ydinvomala-juttujen kanssa) joutuu kyllä välillä vähän varmistelemaan, että ymmärtääkö kaiken ihan oikein, mutta tosiaan englanniksikin/suomeksikin tarvittaessa saa samaa informaatiota, joten en ole kielen puolesta tuntenut olevani mitenkään ongelmissa.

Perjantaina joku mainitsi, että paniikin välttämiseksi uutiset tulevat Japanissa vähän viiveellä, mutta rehellisesti sanottuna minulla ei ole tästä tietoa tarkemmin. Tosin selaan itse useampaa mediaa, joten sekin saattaa vaikuttaa.

Olen tosiaan tuijottanut uutisia, mutta olen tullut tulokseen, että ei sitäkään kannata liikaa tehdä, kun alkaa muuten vain tulla sellainen 'voieivoiei'-olo. En kuitenkaan itse voi tehdä asialle mitään, niin olen välillä tehnyt muitakin juttuja oman mielenterveyteni säilyttämiseksi, tuumii Mirja

Turhaa liikkumista vältettävä

Minulla piti oikeastaan olla tanssiharjoitukset lauantaina ja sunnuntaina tuolla Saitaman puolella. Opettajani sanoi, että saan tulla vapaasti sinne muutenkin, koska siellä ei ole pahemmin tärissyt. Olisin halunnut mennäkin, mutta lauantaina meitä pyydettiin asuntolasta välttämään 'turhia' ulosmenemisiä (sen takia, että tietävät missä olemme, jos jotain tapahtuu). Luulen kuitenkin, että olisin halutessani voinut lähteäkin, ei kai siinä pitäisi olla ongelmaa jos turvallisempaan paikkaan lähtee. Mutta en oikein tuntenut hyväksi ideaksi sillä hetkellä lähteä junailemaan sen verran kauas

Kaupan hyllyt täynnä - leipä paikoin loppu

Vesi on ollut ihan normaalia tähän asti ainakin. Lähetystössä kuulemma vesi oli jo ruskehtavaa.

Sähköt saattaa mennä täältäkin jossain vaiheessa. Emme virallisesti kuulu sähkökatkoalueeseen, mutta koska naapuriasema (5min kävelymatkan päässä) kuuluu, voi jotain vaikutusta meilläkin näkyä.

Kävimme eilen kaupassa. Täällä asuinalueellamme on pitkä ostoskatu, ja sen pätkän mitä siitä kuljimme, se näytti ihan normaalilta. Olin varustautunut vähän, että kaupassa ei ole mitään, mutta siellä oli todella hyvin kaikkea.

Nälkää ei tarvi ainakaan vielä nähdä. Muutama hylly oli tyhjänä: kuppinuudeleista oli ehkä kahta lajiketta jäljellä, ja leivät olivat loppuneet. Eräs toinen vaihtari kuitenkin ehdotti kokeilla leipomoa (tekevät kuitenkin joka päivä leipää), käyn tänään maanantaina varmaan katsomassa tilannetta siellä. Ihmisiä oli kohtalaisen paljon, mutta siihen aikaan sunnuntaina niitä muutenkin on. Jonottaakaan ei tarvinut tavallista enemmän. Kukaan ei näyttänyt tekevän paniikkiostoksia.

Mitä itse olen nähnyt (kauppareissullani), niin kaikki vaikutti normaalilta. Kampaamossa ja vaatekaupoissakin yms. oli asiakkaita.

Omaisten suuri huoli

Olen itse ainakin kokenut saavani tarpeeksi huolta. Vähän inhottava tilanne varmasti Suomessa oleville perheelleni ja ystävilleni. Olen saanut muutaman pyynnön jo, että tule kotiin, kun lomakin on. Mutta ei minulle itselleni ole vielä tullut sellaista 'pakko päästä pois'. Joten tällä hetkellä seurataan tilannetta. En oikein osaa sanoa, mitä tästä pitäisi ajatella, mutta toistaiseksi ainakin rauhallisin mielin liikkeellä. Itse tunnun olevan rauhallisempi kuin omaiset siellä Suomessa.

Vaikka täällä asuntolassa osa oppilaista on huolestuneita ja osa tosi huolestuneita, ei kukaan vielä tähän mennessä ole suunnitellut kotiin palaamista.

Tanssinopettajani on tosiaan huolehtinut kovasti, samoin koulun puolesta tutorini kävi kysymässä vointiani palattuaan järistyksen jälkeen asuntolaan lauantaina. Yliopistolta oli tänään tullut vielä erikseen ohje, että ilmoittautukaa ohjaavalle opettajallenne. Molemmat ohjaavat opettajani olivat kyllä huolehtineet jo, että olenko kunnossa.

Joditableteista ja varautumisesta

Joditableteista on sanottu sen verran, että tarvittaessa annetaan. Suomen suurlähetystössä niitä kuulemma on erikseen varattuna suomalaisille. Mietimme, josko kävisimme kurkistamassa miltä siellä näyttää ja pyytämässä joditabletit valmiiksi (yritän edelleen lanseerata taktiikkaa 'jos otat sateenvarjon ulos lähtiessäsi, ei varmasti sada').

Lähetystön sivujen mukaan lähettävät niitä postin taas kulkiessa myös tuonne tuhoalueille päin sekä kunniakonsulaatteihin. Japanin viranomaiset ovat sanoneet omasta puolestaan myös jakavansa tarvittaessa tabuja.

Puhelimeen hälytyksiä järistyksistä

Jälkijäristykset ovat olleet nyt vähän vähäisempiä onneksi. Yleensä siis sen verran ovat tuntuneet, että vähän heiluu täällä kolmannessa kerroksessa, mutta pari aavistuksen verran niitä isompaakin.

Puhelimeeni näköjään tulee puhelinyhtiöltäni automaattisia hälytyksiä isommista maanjäristyksistä (Meteorologiselta toimistolta). En tiennyt tästä siis aiemmin, joten yllätyin keskellä yötä hälytysäänestä.Muutaman olen niitä vastaanottanut perjantaiyöstä alkaen. Muutama 'väärä hälytyskin' onneksi.

Kolmen vuorokauden sisälle ennustettiin eilen M7 järistyksen vaaraa 70% todennäköisyydellä. Eräs vanhemmista opiskelijoista sanoi kyllä, että olihan eilenkin jo ollut kaksi M6 järinää siihen mennessä, kun ilmoittivat tuosta.

Mieli korkealla

-Keskustelimme tosiaan tämän saman suomalaisen ystäväni kanssa eilen illalla tilanteesta, ja me molemmat olemme suht rauhallisia. Onnistuimme myös askarrellessamme nauramaan vatsalihaksemme kipeiksi. Tälle tilanteelle ei todellakaan mielestäni voi nauraa, mutta ei se silti estä nauramasta tässä tilanteessa. Kuuluuhan se normaaliinkin elämään.

Katsotaan nyt miten tuon ydinvoimalan kanssa sitten käy. Japanilaiset kuitenkin oikeasti näyttävät tekevänsä kaikkensa siellä ydinvoimaloissa, joten vielä ainakin luottavaisin mielin.

Tällä hetkellä täällä on varsin kesäinen ilma, 19 astetta. Lähden tästä katsomaan, miltä tuolla näyttää ulkona, ehkä piipahdamme siellä lähetystössäkin.

Terveisin,

Mirja

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa