1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biohajoava materiaali

Sanomalehti peittoaa biojätepussin

Yhä useampaa tuotetta markkinoidaan nykyään biohajoavana. Tuotteiden valmistuksessa yritetään säästää ympäristöä, mutta kompostointiin niistä ei ole. Ympäristöystävällinen kuluttaja jättää biojätepussit kauppaan ja taittelee pussin vanhasta sanomalehdestä. Katso video, miten biojätepussi syntyy.

biohajoava materiaali
Sanomalehdestä taiteltu biojätepussi.

Biohajoavat tuotteet eivät sovellu kompostointiin. Esimerkiksi Jyväskylän Mustankorkealla biohajovat pussit, vaipat ja terveyssiteet joudutaan erottelemaan kompostoitavasta jätteestä. Myös kotikompostorissa saattaa odottaa ikävä yllätys, kun mullan seasta löytyy valkoisia pussinjäämiä.

- Aika ei riitä niiden hajoamiseen. Biohajoava muovi jää jätteenkäsittelylaitoksella ja kotikompostorissakin riekaleiksi lopputuotteeseen. Lisäksi kun miettii, mihin käyttää omasta kotikompostorista tulevaa multaa, niin ei sitä ainakaan kasvimaalle kannata laittaa, jos on kompostoinut biohajoavia vaippoja. Kompostin joukossa voi silloin olla ulostetta, sanoo Mustankorkea Oy:n palvelupäällikkö Maarit Walta.

Biohajoavan tuotteen ostaja luulee tekevänsä ekoteon. Suomen ympäristökeskuksen mukaan muovi- tai kangaskassi on kuitenkin biohajoavaa pussia parempi vaihtoehto. Ympäristöystävällisyydestä on tullut markkinointikikka.

- Kuluttaja menee harhaan siinä, kun puhutaan sataprosenttisen biohajoavasta tuotteesta, vaikka vain osa tuotteesta voi olla biohajoavaa. Kun meillä joku päivä on oikeasti biohajoavia tuotteita ja vielä kun ne käsittelyssä kompostoituu, niin sehän on sitten tosi hieno juttu. Vielä näin ei kuitenkaan ole, Walta muistuttaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi