1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

UM: Japaniin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriö suosittaa välttämään kaikkea matkustamista Tokio-Yokohaman, Tohokun ja Kanton alueilla. Mikäli ei ole pakottavaa syytä olla näillä alueilla, ministeriö kehottaa harkitsemaan alueilta poistumista tai siirtymistä Japanin eteläosiin turvallisimmille alueille. Suomen kansalaisia ei toistaiseksi evakuoida maasta, koska kaupalliset lennot toimivat normaalisti.

Kuva: YLE

Ulkoministeriö katsoo, että vaikka Etelä-Japanin turvallisuustilanne on vielä hyvä, tarpeetonta matkustamista alueelle tulee kuitenkin välttää.

Ulkoministeriö myös toivoo, että kaikki Japanista Suomeen tulleet suomalaiset ilmoittautuisivat ministeriön kriisipuhelimen tai sähköpostin tai sosiaalisen median kautta vielä kerran, jotta ministeriön tiedot saadaan ajantasalle.

Ministeriön arvion mukaan Japanissa on tällä hetkellä vielä 300 - 400 suomalaista. Kaikkiaan ministeriö on tavoittanut 830 suomalaista. Osa heistä on rekisteröinyt tietonsa suurlähetystöön, osa on maassa olevia matkailijoita.

Ulkoministeriö seuraa tilanteen kehittymistä Japanissa koko ajan. Ulkoministeriön mukaan vaaratilanne Fukushiman ydinvoimalaitoksessa jatkuu, joten vakavienkaan ydinvuotojen mahdollisuutta ei ole suljettu pois. Myös jälkijäristyksiä tapahtuu edelleen jatkuvasti. Lisäksi Japanin infrastruktuuri on kärsinyt pahoin ja esimerkiksi julkinen liikenne ei toimi normaalisti. Myös juomaveden ja elintarvikkeiden saannissa on ongelmia.

Fukushiman ydinvoimalaitoksessa on tapahtunut jo neljä räjähdystä eri reaktoreissa perjantain maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen. Japanin viranomaisten mukaan onnettomuuksissa on levinnyt radioaktiivista säteilyä ympäristöön.