Otsonia katoaa pohjoisessa ennätystahtiin

Ilmatieteen laitos ennustaa ennätysvoimakasta otsonikatoa pohjoiselle napa-alueelle tänä keväänä. Poikkeuksellisen kylmät säät ja saasteet saavat ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikaasun hajoamaan.

luonto
Aurinko ja pilviä.
YLE

Poikkeuksellisen kylmät lämpötilat Arktisen alueen otsonikerroksessa yhdessä yhä korkeiden ilmakehän otsonia tuhoavien aineiden pitoisuuksien kanssa ovat johtamassa ennätykselliseen otsonikatoon pohjoisilla alueilla.

Tähän tulokseen on päädytty EU:n rahoittamassa tutkimusprojektissa, jossa hyödynnetään otsonikerrokseen eri puolilta pohjoiskalottia päivittäin lähetettyjä otsoniluotaimia.

Luotaimia lähetetään yli 30 mittausasemalta Euroopasta, Venäjältä, Pohjois-Amerikasta ja Grönlannista. Suomesta tutkimukseen osallistuu Ilmatieteen laitoksen Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus Sodankylässä.

Ilmastonmuutos voi edistää otsonikadolle suotuisia olosuhteita

Otsonikatoprosessi alkaa kun esim. CFC-aineiden (kloorifluorihiilivetyjen) hajoamistuotteet muuttuvat otsonia tuhoavaan muotoon napaseutujen yläilmakehän kylmyydessä.

Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos voi tulevaisuudessa edistää otsonikadolle otollisten olosuhteiden syntymistä. Tämä johtuu siitä, että vaikka maanpinta ja alempi ilmakehä lämpiävät ilmastonmuutoksessa, ylemmät ilmakehän osat kuten otsonikerros viilentyvät.

Kylmentyvä otsonikerros aiheuttaa voimistuvaa otsonikatoa niin kauan kuin CFC-aineiden pitoisuudet pysyvät korkeina.

Vuonna 1989 voimaan astuneen Montrealin protokollan päästörajoitukset ovat hiljalleen kuitenkin alkaneet laskea CFC-pitoisuuksia, mutta yhdisteiden pitkän elinajan vuoksi kestää vielä vuosikymmeniä ennekuin freoni-teollisuutta edeltävät olosuhteet ilmakehässä saavutetaan.

UV-arvojen arvellaan kohoavan keväällä

Projektin johtaja Markus Rex AWI:sta arvioi mittausten perusteella, että alkukevään aikana noin puolet otsonista on tuhoutunut noin 20 kilometrin korkeudessa sijaitsevassa otsonikerroksessa pohjoisella napa-alueella ja tuho jatkuu lähitulevaisuudessa.

Näin suurella arktisella otsonituholla on taipumus vaikuttaa laajalti napa-alueen ulkopuolella myöhemmin keväällä ja kesällä, kun ilmavirtaukset kuljettavat otsoniköyhää ilmaa etelämmäs.

Koska otsonikerros on tärkein UV-säteilyn vaimentaja pilvisyyden ohella, otsonivaje voi kohottaa selkeän sään UV-säteilyarvoja pitkälle kesään.

Lähteet: YLE Lappi