Kainuussa vanhat, mutta hyväkuntoiset autot

Kainuussa pidetään hyvää huolta autoista. Kyösti Tervo Kajaanin A-katsastuksesta kertoo, että maakunnassa ajetaan maan vanhimmilla autoilla.

katsastus
YLE / Mikael Juntunen

Kainuussa katsastettujen autojen keski-ikä oli viime vuonna 13,5 vuotta, kun koko maassa keski-ikä oli 11,4 vuotta. Kainuun vanhin autokanta oli A-katsastuksen tilastojen mukaan Suomussalmella ja nuorin Kajaanissa, mutta Kajaanissakaan keski-ikä ei alittanut maan keskiarvoa.

Kainuussa katsastuksessa kuitenkin hylätään vähemmän autoja kuin maassa keskimäärin. Koko maan hylkäysprosentti oli viime vuonna 24,4. Kainuussa autoja hylättiin ensimmäisellä katsastuskierroksella prosenttiyksikkö vähemmän.

Kyösti Tervon mukaan lähes kaikki ensimmäisellä kerralla katsastuksessa hylätyt autot tuotiin korjausten jälkeen uudelleen katsastettaviksi. Pääosin autot menivät toisella yrittämällä läpi katsastuksesta.

A-katsastuksen asemilla Kainuussa katsastettiin viime vuonna 19 000 autoa, joista ensimmäisellä kierroksella hylättiin 4 500. Yleisin syy hylkäykseen oli jarruvika.

Lähteet: YLE Kainuu