Professori: Perussuomalaisten taideohjelma pysähtynyt

Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen professori Pauline von Bonsdorff pitää perussuomalaisten taideohjelmaa pysähtyneenä. Hänen mukaansa ohjelmassa suomalaisuus nähdään ikään kuin valmiina ja 1800-luvulla luotuna.

kulttuuri
Akka ja kissa -maalaus.
Akseli Gallen-Kallelan Akka ja kissa on Turun taidemuseon tunnetuimpia teoksia.YLE / Devy Nagalingam

Von Bonsdorffin mielestä näkemys on ongelmallinen, koska mikään kulttuuri ei koskaan ole valmis vaan kehittyy koko ajan. Kaiken lisäksi ohjelmassa manitut Suomen kultakauden taiteilijat olivat vilkkaassa kansainvälisessä vuorovaikutuksessa.

Pulmallista Perussuomalaisten ohjelmassa on von Bonsdorffin mukaan myös se, että yleensä aika ei ymmärrä taiteilijoitaan.

- Hyvin usein on niin, että ajassa ei nähdä mitä hyvää uudessa on. Aleksis Kiveä tunnetusti haukuttiin, ja Väinö Linnaakin haukuttiin,. Edelfetin ja Gallen-Kallelan naturalistisia maalauksia moititiin. Gallen-Kallelan maalauksessa "Akka ja kissa" akka on jopa groteskin ruma, niin näitä haukuttiin. Täytyy muistaa, että jos halutaan saada jotakin kiinnostavaa aikaan, niin vain historia näyttää mistä tulee klassikko, von Bonsdorff sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi