Bahrainin kuningas julisti poikkeustilan - mielenosoitukset jatkuvat

Bahrainin kuningas julisti tiistaina maahan kolmen kuukauden mittaisen poikkeustilan. Poikkeustilalaki antaa muun muassa turvallisuusjoukoille laajemmat valtuudet taistella demokratiaa vaativia mielenosoittajia vastaan. Ilmoitus tuli päivää sen jälkeen kun maahan saapui sotilasjoukkoja naapurimaista.

kansannousut
Saudi-Arabialaiset sotilasajoneuvot lähestyvät jonossa
Reuters

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Bahrainissa tiistaina väkivaltaisina. Tuhannet ihmiset pyrkivät osoittamaan mieltään Saudi-Arabian suurlähetystön luona maan pääkaupungissa Manamassa. Sairaalalähteiden mukaan tiistain yhteenotoissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä ja yli 200 on haavoittunut.

Saudi-Arabia lähetti maanantaina tuhat sotilasta Bahrainin hallituksen avuksi. Myös Arabiemiirikunnat ovat lähettämässä 500 poliisia. Ulkomaisten joukkojen tulo on ollut opposition mielestä sodanjulistus.

Saudiarabialaisen tiedustelulähteen mukaan saudisotilas olisi jo kuollut Manamassa. Tietoa ei ole vahvistettu puolueettomista lähteistä.

Iran ilmoitti tiistaina, että se ei hyväksi ulkomaisten joukkojen sekaantumista Bahrainin tilanteeseen. Iranin ulkoministeriön mukaan saudijoukkojen tulo vain laajentaa kriisiä Bahrainin sisäisestä alueelliseksi. Iran myös syytti Yhdysvaltoja "laittomasta väliintulon tukemisesta". Bahrainissa on Yhdysvaltojen laivastotukikohta.

EU huolestunut väkivallasta

Euroopan Unioni vetosi tiistaina Bahrainin hallintoon, jotta mielenosoittajia vastaan ei käytäisi väkivallalla. EU:n ulkoministeri Cathrine Ashton kertoi olevansa "erittäin huolestunut vakavasta väkivallasta" Bahrainissa. Britannia puolestaan ilmoitti olevansa erittäin huolestunut Bahrainin tilanteen kärjistymisestä. Ulkoministeri William Hague sanoi etenkin hallituksen poikkeustilapäätöksen olevan huolestuttava.

Yhdysvallat taas totesi, että Bahrainin tilanteeseen ei ole sotilaallista ratkaisua. Bahrainissa on parhaillaan vierailulla apulaisulkoministeri Jeffrey Feltman, joka pyrkii vauhdittamaan hallituksen ja opposition neuvotteluja.

Bahrainin levottomuudet alkoivat helmikuussa, kun maan shiiaoppositio ryhtyi mielensosoituksiin hallitusta vastaan. Bahrainilaisten enemmistön muodostavat shiiamuslimit syyttävät sunnilaista kuningashuonetta syrjinnästä ja vaativat poliittisia uudistuksia.

Lähteet: Reuters, AFP