1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fukushiman nelosreaktorin ydinjäte taivasalla - säteilyn määrä vaarallinen

Japanin Fukushiman ydinvoimalasta vastaava Tepco sanoo, että ydinvoimalan nelosreaktorin käytetty ydinpolttoaine on osittain paljaana. Japanin viranomaisten mukaan säteilyn määrä on kohonnut ihmiselle vaaralliseksi. Räjähdys vaurioitti jätteen suojakuorta, jossa on kaksi aukkoa.

Ulkomaat
Kartta, johon on merkitty  evakuointi- ja varoaulueet ydinvoimaloiden ympärille.
REUTERS

Viranomaisten mukaan nelosreaktorin jäähdyttämiseksi suunnitellaan veden ruiskuttamista helikoptereista. Vettä ei voida pumpata normaalisti, koska säteily reaktorin läheisyydessä on liian voimakas.

Japanin viranomaiset sanovat, että radioaktiivisen säteilyn määrä Fukushiman ydinvoimalan lähellä on noussut ihmiselle vaaralliseksi. Säteilyn lähde on nelosreaktori. Vaikka reaktori ei ole toiminnassa, sen käytettyä ydinpolttoainetta sisältäneessä rakennuksessa tapahtui vetyräjähdys. Räjähdys sytytti palon.

Aiemmin sattunut räjähdys puhkaisi kaksi aukkoa ydinjätettä suojelleeseen rakenteeseen. Jätettä ei suojannut kuin yksi kuori, toisin kuin reaktoriytimiä, joita suojaa kaksi kuorta. Viranomaisten mukaan nelosreaktorin tila on nyt vakavampi kuin muiden Fukushiman reaktoreiden. Säteilevä jäte on osittain taivasalla.

Yhtiö on määrännyt 750 työntekijää poistumaan Fukushiman voimala-alueelta. Vain 50 työntekijää on jäänyt jäähdytystöihin. Lisäksi viranomaiset ovat määränneet 30 kilometrin lentokieltoalueen voimalan ympäristöön.

Vuotojen riski kasvaa

Japanin pääministeri Naoto Kan sanoi, että säteilyä leviää kaikkiaan neljästä Fukushiman reaktorista. Lisäksi pääministeri Kan varoitti, että uusien vuotojen riski kasvaa.

Laitosalueella on mitattu korkeimmillaan erittäin suuri säteilyn annosnopeus, noin 400 millisievertiä tunnissa. Määrä on yli miljoonakertainen, jopa kymmenmiljoonakertainen verrattuna alhaisimpaan Suomen normaaliin taustasäteilymäärään, joka on 0,04-0,3 mikrosievertiä tunnissa. Tuhat mikrosievertiä on yhtä kuin yksi millisievert.

- Jos vuoto pysyy koko ajan yhtä suurena, 2,5-3 tunnin altistus aiheuttaa ihmiselle säteilysairauden, kuvailee ylilääkäri Wendla Paile Säteilyturvakeskukselta.

- Me emme tiedä, onko kysymys kertamittaustuloksesta vai jatkuuko vuoto samanlaisena. Ja työntekijöitä tietysti vaihdetaan, jotta altistus ei olisi yhdelle ihmiselle kovin suuri, Paile sanoi tiistaina aamupäivällä.

Kuten Säteilyturvakeskuksen kokoamista oheisista taulukoista ilmenee, annosnopeuksia ja esimerkiksi röntgenistä saatavia säteilyn kerta-annoksia kuvataan pääsääntöisesti eri suuruusluokissa. Nyt Fukushimassa mitattu annosnopeus on siis erittäin suuri, sillä yleensä milli-suuruusluokkaa käytetään juuri yksittäisiä annoksia mitattaessa. Tietokonetomografiassa ihminen saa kerralla noin 20 millisievertin annoksen säteilyä.

Tiistai-iltapäivällä yhtiö ilmoitti, että säteilymäärät ovat laskemassa. Kahdessa viimeisessäkin Fukushiman kuudesta reaktorista on kuitenkin havaittu lämpötilan hienoista nousua.

Perjantain jälkeen Fukushiman ydinvoimalassa on tapahtunut eri reaktoreissa kaikkiaan neljä räjähdystä.

Japanin ilmatieteenlaitoksen mukaan tuulet puhaltavat etelään, eli maan pääkaupungin Tokion suuntaan. Tokion aluehallinto on mitannut normaalia korkeampia säteilyarvoja aikaisin aamulla Suomen aikaa. Hallinnon mukaan nykyiset arvot eivät ole ihmiselle vaarallisia. Tuulet voivat kääntyä myöhemmin länteen.

Merkitys vielä hämärän peitossa

Professori Murray Jennex San Diegon yliopistosta sanoo, että toistaiseksi on epäselvää, millainen vahinkojen täsmällinen luonne on ja millaisia vaikutuksia niillä on. Jennexin mukaan kakkosreaktorissa tapahtunut räjähdys ei välttämättä ole vahingoittanut suojakuorta, mutta jos reaktorin jäähdytysallas on vaurioitunut, paineen poistaminen reaktorista hankaloituu.

Jennexin arvio on, että Japanin ydinvoimalaonnettomuus on jo pahempi kuin Harrisburgin onnettomuus vuonna 1979. Toistaiseksi ollaan vielä kaukana Tsernobylin mittasuhteista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi