Fukushima Harrisburgia vakavampi

Fukushimassa ollaan kaukana Tshernobylin säteilymääristä. Kyseessä on kuitenkin Harrisburgia vakavampi ydinonnettomuus. Japanissa säteily voi pahimmillaankin ulottua muutaman sadan kilometrin päähän ydinvoimaloista, arvioi STUK.

Ulkomaat
Säteilymäärän yksiköistä kertova grafiikka
YLE

Säteilypitoisuudet nousivat Fukushiman voimalan välittömässä läheisyydessä vaarallisiin lukemiin neljännen, maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa sattuneen räjähdyksen jälkeen.

Korkeimmillaan säteilyn määrä on ollut 400 millisievertiä tunnissa. Tämä ylittää sallitut arvot nelinkertaisesti.

- Jos vuoto pysyisi koko ajan yhtä suurena, 2,5 – 3 tunnin altistus tarkoittaisi yli tuhatta millisieverttia ja aiheuttaisi ihmiselle säteilysairauden, kuvailee ylilääkäri Wendla Paile Säteilyturvakeskuksesta.

Säteilysairaus aiheuttaa luuydinvaurion ja sen, että veren valkosolutuotanto hidastuu tai loppuu. Sairastuneen vastustuskyky heikkenee ja hän sairastuu herkästi infektioihin.

Tshernobylin onnettomuudessa noin parisataa ihmistä sai 1 000 – 10 000 millisievertin säteilyannoksen. Heistä 22 kuoli säteilysairauteen.

Fukushimassa ollaan Pailen mukaan kaukana Tshernobylistä. Voimalan työntekijöistä vain yksi altistui tiettävästi suositukset ylittävälle säteilyannokselle, mutta sekään ei vielä aiheuta välitöntä terveyshaittaa. Myös alueen asukkaat evakuoitiin ajoissa.

- Lähtökohtaisesti pienikin säteilyannos lisää syöpäriskiä. Mutta se on tässä tapauksessa niin pieni, että se ei koskaan tule tilastollisesti näkyviin, sanoo Paile.

Tokiossa säteilytaso alittaa edelleen jopa määrän, joka mitattiin Suomessa Tshernobylin aikaan. STUK vertaa pitoisuutta säteilyyn, jolle ihminen altistuu lentokoneessa kymmenen kilometrin korkeudessa.

Suomessa jodia lapsille 10 mikrosievertistä

Suomessa lapsille suositeltaisiin joditablettien syömistä, kun säteilyn annosnopeus ylittäisi 10 mikrosievertiä tunnissa. Jokainen suomalainen saa luonnon taustasäteilyä 0,04 - 0,30 mikrosievertiä tunnissa.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi röntgenkuvauksesta säteilyä saa noin 100 mikrosievertiä kerralla.

Varsinaisiin suojatoimiin ryhdyttäisiin vasta, kun säteilyn annosnopeus yltäisi 100 mikrosievertiin tunnissa. Tuolloin jodia suositeltaisiin myös aikuisille ja väestöä kehotettaisiin suojautumaan sisätiloihin.

Säteilysairauden oireita ilmenee, kun säteilyannos on yli tuhat millisievertiä eli miljoona mikrosievertiä lyhyen ajan kuluessa.

Fukushima Harrisburgia vakavampi

Vaikka Fukushiman voimalat ylikuumentuisivat täysin, STUKin mukaan välitöntä vaaraa ei olisi kuin aivan lähellä oleskelleille ihmisille. Pahimmillaankin säteilyn arvioidaan ulottuvan muutaman sadan kilometrin päähän ydinvoimaloista.

- Tuolloinkin pitäisin poissuljettuna, että kukaan väestöstä saisi näitä äkillisiä vaikutuksia, vaan kysymys on edelleenkin syöpäriskin lisäyksestä, sanoo Paile.

Ylikääkäri Paile arvioi, että Fukushima on jo nyt vuonna 1979 sattunutta Harrisburgin voimalaonnettomuutta vakavampi. Yhdysvalloissa Pennsylvanian osavaltiossa, Three Mile Islandin ydinvoimalassa sattunut onnettomuus ei aiheuttanut merkittäviä päästöjä ympäristöön.

- Alkuvaiheessa tätä pidettiin lievempänä kuin Harrisburgia, mutta kyllä kuva on nyt muuttumassa toisinpäin. Tämä on pahempi kuin Harrisburg, Wendla Paile sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset