Koe uusi yle.fi

Tyttöjen ja poikien sukupuolirooleja puretaan valokuvan keinoin

Lasten sukupuolta korostetaan pukemalla tytöt ja pojat eri tavoin. Kuvataiteilija Heidi Lunabba tutkailee uusissa valokuvissaan sitä, miten aikuiset määrittelevät lapsen sukupuolen vaatteilla.

kulttuuri
Heidi Lunabban kuva autossa istuvista tytöistä ja pojista
Heidi Lunabban valokuvasarjassa sama lapsi esittää sekä tyttöä että poikaa.Heidi Lunabba

Suomen valokuvataiteen museossa avautuvassa näyttelyssä kuvataiteilija Heidi Lunabba tarkastelee, miten vaatteilla ja muilla visuaalisilla merkeillä korostetaan ja määritellään lapsen sukupuolta. Kussakin valokuvassa näkyvä tyttö ja poika ovat yksi ja sama lapsi, joka on puettu ja meikattu eri tavoin.

Lunabban valokuvissa saman lapsen ”sukupuolenmuutos” tapahtui vaatteiden, meikin ja poseerauksen avulla. Kaksi otosta yhdistettiin jälkikäteen digitaalisesti yhteen kuvaan.

Kuvasarjan lähtökohtana ovat lastenmuotia esittelevän muotilehden valokuvat.

Lubabba haluaa näyttelyllä herättää keskustelua muotikuvista, joissa lasten sukupuolta korostetaan ja joissa heidät usein kuvataan pieninä aikuisina. Hän haluaa myös kyseenalaistaa, onko tarpeellista sukupuoliroolittaa lapsia niin aikaisin.

- Muotikuvat ovat tavallaan olleet inspiraationa. Nehän voivat olla aika kivan näköisiä kuvia ja niitä katsoo ihan mielellään, mutta silti niissä on jotain, mikä ei tunnu ihan hyvältä – osittain siksi, että ne nostavat tosi vahvasti esiin sukupuolen ja seksualisoivat lasta, pohdiskelee Lunabba.

Joillekin vastakkaisen sukupuolen rooli istuu luontevammin

Lunabban valokuvissa sama lapsi näkyy siis kahdesti. Nelisenkymmentä 1–12-vuotiasta lasta kuvattiin sekä tytön että pojan roolissa. Kuvaustilanteissa sukupuolirooleihin asettuminen poseeraten ja pukeutumalla asiaankuuluviin vaatteisiin sujui iästä riippuen eri tavoin.

- Alle nelivuotiailla se oli enemmän vaatteista kiinni, eivät he vielä oikeasti olleet oppineet poseeraamaan tyttönä tai poikana. Heidän kohdallaan kyse oli enemmän ehkä vanhempien kiinnostuksesta, kertoo Lunabba.

Vanhemmat lapset osasivat asettua eri rooleihin hyvin, sillä he ovat Lunabban mukaan tietoisia odotuksista.

Yllätyksiäkin tapahtui:

- Joillekin tytöille oli helpompi olla tyttönä, mutta toisaalta oli sellaisia tyttöjä, jotka poseerasivat paljon rennommin poikana ja joille tytön rooli oli vähän vaikeampi.

Heidi Lunabban näyttely avautuu keskiviikkona Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä. Samaan aikaan avautuvat myös Jaakko Heikkilän retrospektiivinen näyttely sekä Tuula Närhisen eläinperspektiivistä otettujen valokuvien näyttely.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Lisa Enckell