1. yle.fi
  2. Uutiset

Rock-juhla Wanajafestival alkoi Hämeenlinnassa

Hämeenlinnalainen rock-juhla vetää nyt enemmän yleisöä kuin koskaan. Samalla keskustan tuntumassa oleva juhlakansa harmittaa edelleen monia lähiasukkaita.

viihde
Rock on niin tähtiä kuin tatskojakin täynnä
YLE/ Kari Mustonen

Vuoden 2010 Wanajafestival on entisestään vankistunut; niin soittamansa musiikin tehon kuin esiintyjäkaartinkin suhteen. Wanaja on houkutellut muun muassa suuren ruotsalaisen Kentin Hämeenlinnaan. Kent tekeekin kesän ainoan manner-Suomen keikkansa Hämeenlinnassa. Tällä viikolla Kent on soittanut Hämeenlinnaa ennen esimerkiksi Tukholmassa. Bändi on juuri nyt kuuma nimi ja se on levymyyntilistojen kärjessä kaikissa pohjoismassa.

Muita suuria nimiä Hämeenlinnan festivaalilla ovat muun muassa Eppu Normaali, Maija Vilkkumaa, Popeda ja metallitaituri Stratovarius.

Linnan puistoa on rakennettu festivaalin näyttämöksi tällä viikolla. Espoolaiset talkootytöt Henni Salmivaara ja Vivi Rintanen kehuvat työtään. Tytöt levittävät juhla-alueen aitaa valkoisella kankaalla. He ovat olleet samassa työssä jo viime kesänä ja kehuvat Wanaja-festia. Salmivaaran ja Rintasen ykkösbändi on Klamydia, sitä varten on tultu talkoisiin Espoosta asti.

Ennakkomyynti lupaa kasvua

Festivaalin promoottori Mikko Hansson odottaa, että Wanaja lyö itsensä lävitse tänä kesänä jo suurehkojen rock-juhlien sarjaan. Järjestäjät odottavat 20 000 maksavaa katsojaa, se onkin saavutettavissa sillä ennakkomyynti on käynyt hyvin ja sää suosii ainakin perjantaina vielä juhlaa. Hansson on Wanajaan muutoinkin tyytyväinen, muutaman vuoden aikana festivaali on seitsenkertaistanut kävijämääränsä. Hanssonin Rock n´ Roll sirkus kerää Hämeenlinnan jälkeen pari viikkoa voimia ja suunnistaa sitten vielä elokuussa Kokkolaan ja Jyväskylään. Hämeenlinna on kuitenkin kesäkiertueen vetonaula ja Hämeenlinnaan on satsattu kovimmat esiintyjät.

Hämeenlinnassa musiikki soi historiallisen linnan kupeessa lähellä kaupunkiasutusta. Puistoon rajoittuvan Niittykadun asukkaat ovatkin usein valitelleet sitä, että rock-kansa tulee liian lähelle asutusta ja heidän yksityistä elämän piiriään. Aiemmin osa juhlijoista on jopa tunkeutunut asuntojen sisäpihoille ja herätellyt käytöksellään asukkaita. Tänä vuonna tällaista ei kuitenkaan odoteta, sillä paikallinen poliisi ja juhlien järjestäjät ovat neuvotelleet ennakkoon haittojen minimoinnista.

Poliisi ei odota häiriöitä

Komisario Tarja Lindstedtin mukaan festivaalin alue on rajattu nyt niin hyvin aidoilla, että juhlijat eivät pääse enää vahingossa asukkaiden kiusaksi. Poliisin mukaan suurehko festivaali teettää virkavallalle jonkin verran työtä, mutta yleisesti poliisi on ollut Wanajafestivaliin tyytyväinen. Lindstedia itseäänkin kiinnostaisi päästä katsomaan tamperelaisen Popedan keikkaa Wanajaan.

Puistoa käyttävät hämeenlinnalaiset asukkaat soisivat silti, että tapahtuma olisi hieman kauempana asutuksesta. Niittykadulla asuva Juhani Hatakka esimerkiksi siirtäisi rock-juhlan kaupunginpuistoon. Hatakka muistuttaa, että kun musiikki soi kovaa puoleen yöhön saakka ja kun alueelta kuuluu melua puolen yön jälkeenkin, kesähelteellä lähiasukkaille ei uni juuri pääse yöllä silmään tulemaan.

Wanaja-festivaali on kaksipäiväinen juhla: se alkaa perjantaina klo 16.00 ja jatkuu lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön. Suuri ruotsalainen Kent aloittaa keikkansa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 22.40.

Lähteet: YLE Häme / Kari Mustonen

Lue seuraavaksi