1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hedelmät

Yhä useampi piha kantaa hedelmää

Hedelmäpuiden menekki on kasvanut Suomessa samaa tahtia kuin täällä menestyvien lajikkeiden kirjo on lisääntynyt. Viides kasvuvyöhyke alkaa olla raja omenaa eksoottisempien selviytymiselle, mutta jopa persikka-ja aprikoosipuiden kasvattamisesta haaveillaan.

hedelmät
Kirsikkapuu.
Kirsikkapuu.YLE / Karoliina Kantola

Omenat, luumut, päärynät ja kirsikat eli täälläkin menestyvät hedelmäpuut ovat esillä lepplaxilaisen puutarhurin Leif Blomqvistin tuoreessa, suomennetussa kirjassa. Kirjan tekoa on siivittänyt se, että sekä luumun, kirsikan ja päärynän myynti että lajikevalikoima ovat lisääntyneet selvästi kymmenen viime vuoden aikana.

Eniten menee kirsikkaa, josta löytyy jo paljon Keski-Pohjanmaallakin menestyviä lajikkeita. Asiakkailta Blomqvist saa palautetta siitä, millä vyöhykkeillä mikäkin lajike selviytyy ja antaa satoa.

Viides vyöhyke rajana monelle

- Päärynäpuista löytyy hyvinkin talven kestäviä lajikkeita, kuten Olga, joka selviää jopa Kemin korkeudella. Maultaan hedelmä sopii kuitenkin lähinnä soseeksi. Hyvänmakuinen päärynä taas pärjää nelosvyöhykkeellä eli jopa Kalajoen korkeudella rannikolla, havainnollistaa Leif Blomqvist.

Sama tilanne on luumun kanssa eli viides vyöhyke alkaa olla raja puun menestymiselle.

Myös uusia kokeiluja tehdään koko ajan; parhaillaan kokeillaan kirsikkaluumua. Persikat ja aprikoosit on Blomqvistin mukaan saatu jo niin kestäviksi, että ne pärjäävät kolmosvyöhykkeellä - sitä korkeammalla ne on saatu selviämään vain pari vuotta.

Leikkaamisen kanssa tarkkana

Hedelmäpuulle kannattaa valita pihan mikroilmastoltaan paras paikka eli lämmin, suojaisa paikka. Kirsikka kestää tosin hieman huonomman sijainnin.

Leikkaamista kannattaa välttää, sillä se kiihdyttää vuosikasvua ja lisää paleltumisriskiä. Latvusto kannattaa vanhoista puista leikata kevään sijaan vasta loppukesällä, jolloin ei synny vesiversoja. Varsinkin kivihedelmäpuiden mahlanvuoto ajoittuu keväälle, joten leikkaamista ei pidä sijoittaa siihen.

Omenapuut ovat jyrsijöille luumu-, kirsikka- ja päärynäpuita makoisempia, mutta kyllä näidenkin oksanpätkät eläimille maistuvat.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi