Kopiosto palkitsi Säkylän koulukirjaston

Säkylä on saanut 20 000 euron pääpalkinnon koulukirjaston kehittäjänä. Tekijänoikeusjärjestö Kopioston mukaan Säkylässä on tehty pitkäjänteistä työtä koulukirjaston kehittämiseksi. Palkitsemistilaisuus on iltapäivällä Helsingissä.

Koulujen kirjastot
Kirjaston hylly on ahdettu täyteen kirjoja.
Mika Marttinen/YLE

Kopiosto jakoi 185 koululle kannustusrahaa yhteensä 600 000 euroa. Kopioston kampanjan tavoitteena oli lisätä koulukirjastojen vetovoimaisuutta.

- Koulukirjasto on parhaimmillaan kuin kulttuurin aarre-arkku, josta riittää ammennettavaa. Kireä taloudellinen tilanne on kuitenkin kuristanut koulukirjastojen elinehtoja, sanoo Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen.

- Tekijöille ja kustantajille sisältöjen saatavuus on sydämen asia. Siksi Kopiosto päätti tukea tekijänoikeuskorvauksistaan oppilaiden ja miksei opettajienkin parempaa lukemista. Haluamme kouluille monipuoliset mahdollisuudet nauttia luovan työn tuloksista.

Syksyllä käynnistyneeseen koulukirjastojen ideointikisaan hakemuksensa lähetti 750 koulua. Tukea haettiin yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa.

Säkylän valttina pitkäjänteisyys

Hakijoiden joukosta kolme koulukirjastohanketta nousivat ylitse muiden. Pääpalkitut koulut olivat Säkylän yhteiskoulu ja lukio (20 000 euroa), Tampereen lyseon lukio (15 000 euroa) ja Aseman koulu Haminassa (10 000 euroa).

Kopiosto perustelee Säkylän palkitsemista sillä, että Säkylän yhteiskoulussa ja lukiossa kirjastotoiminta on ollut aktiivista ja siihen ovat osallistuneet henkilökunnan lisäksi myös oppilaat.

Koulussa on parhaillaan meneillään peruskorjaus, jonka yhteydessä myös kirjasto rakennetaan uudestaan.

Tuki kohdistui päivitetyn kokoelman hankkimiseen uuteen Mediateekkiin. Toiveissa oli saada tarjolle enemmän muun muassa harrastekirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä, kaunokirjallisuutta, äänikirjoja ja cd-levyjä.

Lähteet: YLE Satakunta