Kevätmuuton pioneerit ovat jo saapuneet

Maaliskuun öinä pakkanen voi vielä paukkua. Siitä huolimatta lintujen kevätmuutto ottaa ensimmäisiä askeleitaan. Keski-Suomessa on tavattu muun muassa ainutlaatuisen aikaisessa saapunut västäräkki.

luonto
Västäräkki
YLE / Antti Heikinmatti

Ensimmäisiä kevään airuita lintumaailmassa ovat myös lokit. Keski-Suomen taivaalta on bongattu tähän mennessä jo kiurujakin. Suolahdessa tehtiin västäräkkihavainto 12. maaliskuuta.

- Se on harvinaisen aikaista, ensimmäisiä mitä Keski-Suomessa on koskaan nähty. Normaalistihan västäräkit tulevat meille huhtikuun alkupäivinä, sanoo Keski-Suomen lintutieteellisessä yhdistyksessä harvinaisia lajeja seuraava Tero Toivanen.

Lintujen muutto tapahtuu aalloissa. Nyt havaitut muuttajat ovat ensimmäisiä tunnustelijoita.

- Isommissa määrin saapuu harmaalokkeja ja vesilintuja, kuten telkkiä ja isokoskeloita. Varsinainen rytinä alkaa huhtikuun alkupuolella.

Takatalvi voi ajaa joukkopakoon

Vesistöt ja maa on edelleen osittain jäässä. Lintujen onkin käytettävä mielikuvitusta ruuan hankinnassa.

- Vesilinnut löytävät aina ruokaa, kunhan löytävät sopivan sulan. Ensimmäisten muuttajien joukossa on paljon isoja lintuja, jotka pärjäävät pidemmän ajan ilman ruokaa, ja joille ravinnon hakeminen on helpompaa. Siemensyöjät, kuten kiuru ja pulmunen löytävät ruokaa tienpenkoilta. Hyönteissyöjät saapuvat vasta myöhemmin.

Takatalven yllättäessä alkukevään muuttajat osaavat tarvittaessa kääntää nokan takaisin kohti etelää.

- Takatalvien yhteydessä tällainen ilmiö nähdään usein. Muun muassa töyhtöhyypät ja sepelkyyhkyt lähtevät suurin joukon takaisin, jos keli sitä vaatii.

Etelätuuli tuo ensimmäiset muuttajat

Ilmaston lämpenemisen yhteydessä on pohdittu muun muassa sitä, aikaistaako se lintujen muuttoa. Tero Toivasen mukaan muuttolintujen saapuminen pohjoiseen on vuosikymmenten saatossa aikaistunut.

- Jos tarkastellaan pidempää ajanjaksoa, muutamaa kymmentä vuotta, niin kyllä linnut tulevat nykyään vähän aikaisemmin. Tietysti keväissä on hirveästi vaihtelua. Etenkin alkukevään muuttajat ovat säämuuttajia - sopivalla lämpötilalla ja tuulella ne tulevat tänne.

Pääsiäisenä taivaalla tapahtuu

Lintutieteellinen yhdistys kerää ja julkaisee lintuhavaintoja. Suusanallinen ilmoitus havainnosta riittää, mutta yhdistys pyrkii myös tarkastamaan havainnot.

- Pyrimme ainakin haastattelemaan havainnojaa olosuhteista ja linnun käyttäytymisestä, Toivanen sanoo.

Vilkkain kevätmuuttoviikko Keski-Suomessa osuu tänä vuonna pääsiäisen tienoille. Silloin katseet kannattaa kurottaa kohti taivasta.

- Huhtikuun puolivälin jälkeen muutto on kaikkein komeinta. Silloin esimerkiksi hanhien, kurkien ja petolintujen muutto on käynnissä, Toivanen vinkkaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi