Tiukat rakentamismääräykset ja tonttimaan jemmaus saavat huutia

Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT peräänkuuluttavat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asumiskustannusten hillitsemiseksi.

tontit
Rakennusmies kävelee kerrostalotyömaalla.
Jani Aarnio / YLE

Pommisuojat ja inva-kylpyhuoneet hissittömien talojen yläkerroksissa - säädöksiä, joita vain Suomella on EU:ssa varaa toteuttaa yhtä laajasti. Tätä mieltä on Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne.

Arjanteen mukaan elämä on näköalatonta, jos vuokranmaksun jälkeen ei jää vapaata käyttörahaa. Arjanne muistuttaa, että väestönsuoja- ja esteettömyysvaatimukset nousivat esiin turhia kustannuksia aiheuttavina tekijöinä jo ympäristöministeriön niin sanotuissa Normitalkoissa vuonna 2009.

Myös Kilpailuviraston tämän vuoden tammikuussa julkaisemassa selvityksessä "Viisas sääntely - toimivat markkinat" kiinnitetään huomiota rakennusalan liialliseen ja epätarkoituksenmukaiseen sääntelyyn.

- Määräyksiä pitää jatkossa yksinkertaistaa ja karsia. Myös Helsingin alueen 75 neliön keskipinta-alavaatimuksesta tulee viimein luopua, sanoo Arjanne.

Jemmaavat maanomistajat pääkaupunkiseudun tonttipulan syypäitä

Rakennusteollisuus puolestaan perää lisää tonttimaata. Sen mukaan puute sopivista tonteista on ollut koko 2000-luvun suurin yksittäinen omistusasuntotuotantoa jarruttava tekijä.

- Kasvukeskusten tulee kaavoittaa rakentamiskelpoista ja sijainniltaan edullista tonttimaata huomattavasti nykyistä enemmän, vaatii Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

HSY julkaisi tiistaina selvityksen, jonka mukaan pääkaupunkiseudun parhailla paikoilla muhii miljoonien neliömetrien tonttireservi ja puheet todellisesta tonttipulasta ovat pötyä.

- Rakennusmaa on arvokasta, mutta se on vielä arvokkaampaa tulevaisuudessa, että joillekin tahoille on edullista pitää maata jemelissä, eikä laittaa sitä hyötykäyttöön, sanoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Inkisen mukaan tonttimaan panttaamista voi kutsua keinotteluksi.

- Päättäjillä on joka tapauksessa tarkka tieto tonttimaan omistajista ja käyttämättömistä rakentamisoikeuksista. On päättäjien tahdosta kiinni, kuinka pitkään sallitaan jatkuvan tällaisena.

Pipatin mukaan HSY:n selvitys osoittaa myös perättömäksi epäilyn, että rakennusliikkeet itse panttaisivat rakentamattomia tontteja arvonnousun toivossa.

Lähteet: YLE Helsinki