1. yle.fi
  2. Uutiset

Lastenkoti eristi lapsia lainvastaisesti

Apulaisoikeusasiamies on antanut vakavan huomautuksen eteläsuomalaisen lastenkodin johtajalle. Yksityisen lastenkodin antama erityinen hoito rajoitti lasten oikeuksia ja vapautta lainvastaisesti. Ilta-Sanomien tietojen mukaan kyseessä on iittiläinen Loikalan kartano, jossa sijaitsee yksityinen lastensuojelulaitos.

lastenkodit

Lapset eristettiin yhteen huoneeseen jopa viikkojen ajaksi ja heidän liikkumistaan rajoitettiin. Uutena tulokkaana lastenkotiin tullut lapsi voitiin sijoittaa yksin erityiseen huoneeseen, josta sai poistua vain ulkopuolella istuvan aikuisen seurassa. Mikäli lapsella oli asiaa hän koputti oveen. Ulkoilu oli sallittua vain pihapiirissä aikuisen seurassa eikä lapsi saanut olla tekemisissä muiden nuorten kanssa.

Erityisessä hoidossa lasta myös valvottiin kameralla koko ajan. Lastenkodin johtajan mukaan tavoitteena oli pysäyttää kaoottisessa tilassa laitokseen tuleva nuori, jotta hän olisi voinut ottaa vastaan hänelle tarkoitettua hoitoa. Eristäminen huoneeseen kesti korkeintaan 30 päivää.

Henkilökunnan mukaan valtaosa taloon tulevista lapsista joutui erityiseen hoitoon. Lastenkotiin sijoitetaan huostaanotettuja nuoria, joilla yleensä on monia ongelmia ja heillä on takanaan yksi tai useampi hoitojakso jossain sairaalassa.

Apulaisoikeusasiamiehen mielestä lastenkodin erityinen hoito vastasi lähinnä eristämistä. Eristäminen on sallittua tietyillä perusteilla korkeintaan kahden vuorokauden ajan. Jatkuva kameravalvonta oli myös lainvastaista ja rikkoi lasten yksityisyyttä.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ei kuitenkaan pidä lastenkodin toimintaa tahallisena. Hän arvioi, että kyseessä on ollut virheellinen käsitys lastensuojelulain sisällöstä ja lasten oikeuksista.

Sakslin selvitti laitoksen käytäntöjä yhden tytön osalta kantelun vuoksi. Aiempi oikeusasiamies oli myös tehnyt kolmisen vuotta sitten tarkastuksen lastenkotiin ja sen käytäntöjä tutkittiin myös tämän takia.

Apulaisoikeusasiamies esittää lastenkodin ja sen sijaintikunnan harkittavaksi, tulisiko tytölle maksaa hyvitystä puolentoista viikon vapaudenmenetyksen vuoksi.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi