Hyppää sisältöön

Valvontakamera - halpa omaisuusvakuutus

Valvontakameroilla on iso rooli rikosten ratkaisussa. Esimerkiksi Kuopiossa useat viime viikkojen ryöstöt ovat ratkenneet laadukkaiden valvontakamerakuvien ansiosta. Poliisi on silti huolissaan kameroiden laadun kirjavuudesta. Tekniikan kehittymisestä ja halpenemisesta huolimatta poliisi törmää valitettavan usein lähes käyttökelvottomaan kuvamateriaaliin.

Kuopiolaisessa koruliikkeessä kävi noin kuukausi sitten joukko ulkomaalaisia, jotka kaappasivat mukaansa mittavan sormussaaliin. Kymmenien tuhansien eurojen arvoisen saaliin katoaminen havaittiin onneksi nopeasti.

- Mieheni oli silloin töissä, ja hän havaitsi onneksi nopeasti joukkion lähdön jälkeen, että vitriinistämme puuttuu yksi levyllinen sormuksia, kuvailee tapahtunutta Tahkon Kulta-aitan kauppias Pauliina Asikainen.

Rikostutkinnan pelastaja

Nopeus osoittautui tärkeäksi tekijöiden kiinnisaannissa. Poliisi luovutti valvontakamerakuvat tiedotusvälineille, ja jo seuraavana päivänä epäillyt otettiin kiinni Kokkolassa, kun sikäläinen kultakauppias tunnisti joukkion julkaistujen kuvien perusteella. Kiinnioton jälkeen vangitseminen oli helppo tehdä valvontakameroiden ansiosta.

- Valvontakamerat ovat yksiä tärkeimpiä osia rikostutkintaa, silloin kun selvitellään tällaisia hankalampia tapauksia. Näissä koruvarkauksissa sillä oli ratkaiseva merkitys, koska itse teko tallentui kameralle, kertoo rikoskomisario Harri Pöysti Pohjois-Savon poliisilaitokselta.

Laatu ratkaisee

Kameroiden käyttö on yleistynyt ja laatu parantunut, kun laitteistojen hinta on laskenut. Runsaalla kymppitonnilla saa jo hyvälaatuisen valvontakaluston.

Poliisi on kuitenkin huolissaan kameroiden laadun vaihtelusta, edelleen käytöstä löytyy esimerkiksi vanhoja VHS -nauhureita.

- Niitä on muutamissa liikkeissä, eikä niillä silloin ole kuin symbolinen merkitys. Sellaisia tuhruisia kuvia, joista ei voi tunnistaa ketään, tai sitten ne on väärin ajoitettu, tuskailee komisario Pöysti.

Ennaltaehkäisyä, tukea ja turvaa

Kauppojen lisäksi kameroita käytetään julkisten paikkojen valvontaan, kuten Kuopion torilla. Niiden kuvien perusteella poliisi voi selvittää vaikkapa nakkikioskijonossa sattunutta rähinöintiä.

Tieto kameravalvonnasta voi jopa ehkäistä rikoksia, mutta se tuo myös kauppojen henkilökunnalle turvallisuudentunteen.

- Oli liikkeessä sitten yksi tai useampi myyjä, kyllä se ylimääräinen silmä siellä katossa luo turvaa, summaa kultakauppias Pauliina Asikainen.

.
.