Energiaremonttirahaa haetaan nyt vimmatusti

Ennätysmäärä hakemuksia on tulossa kuntien rakennusvirastoihin kun pientalojen energiaremonttiavustusten haku 8. huhtikuuta päättyy. Hakubuumin taustalla ovat kallistunut energia ja hakuehtojen paraneminen.

Turkulainen Jukka Eskola esittelee perheelleen maalämpösopimusta. Kuva: Yle

Turun kaupungin korjausneuvojan Mika Palmroosin työpöydällä paperinippu alkaa olla jo kissan korkuinen. Jokaisessa lomakkeessa haetaan avustusta omakoti- tai rivitalon lämmitysjärjestelmän uusimiseen.

- Viime vuonna apua haki alle 50 taloutta. Nyt hakemusten määrä kymmenkertaistuu, arvioi Palmroos.

Tänä vuonna hakukriteerit ovat väljentyneet. Kun öljykattilan tai suoran sähkölämmityksen vaihtaa ilmaston kannalta vihreämpään vaihtoehtoon, tukea annetaan kaikille tuloluokille. Ennen avustusta annettiin vain pienituloisille perheille.

Laitehankintaan saa avustusta enimmillään 20 prosenttia. Lisäksi työkustannukset voi laittaa verotuksessa kotitalousvähennyksiin. Yhdessä nämä tekevän Palmroosin mukaan useamman tuhannen euron tuen pannuhuoneremonttia kohden.

Kallis energia laukaisi buumin

Turun Nummenpakalla omakotitalossa asuva Jukka Eskola alkoi kiinnostua energaremonttituesta kun hallitus kiristi energian verotusta. Talossa on öljykattila ja se päätettiin vaihtaa maalämpöön.

Maalämpöfirma jätti tarjouksen ja tästä homma lähti liikkeelle. Jukka Eskola uskoo remontin samalla nostavan talon arvoa.

Firmoissa tehdään pitkää päivää

Varsinkin maalämpöfirmoissa tehdään nyt pitkää päivää. Kohteissa käydään ja tarjouksia tehdään aamusta iltamyöhään.

Homma kannattaa laittaa vireille nopeasti, sillä tarjouksen saamiseen voi mennä useita päiviä.

Energiaremonttiavustushakemuksen viimeinen jättöpäivä on 8. huhtikuuta.