1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

STUKin pääjohtaja arvostelee kovin sanoin Japanin pelastustoimia

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen arvostelee Japanin ydinvoimaonnettomuuden pelastustoimia.

Ulkomaat
Helikopteri nostaa vettä merestä Fukushiman ydinvoimalan edustalla.
Fukushiman ydinvoimalan jäähdytysongelmat jatkuvat. Pian voi olla edessä viimeinen konsti, jäähdytysveden rahtaus helikoptereilla merestä.NHK

- Olemme ihmetelleet IAEA:n asiantuntijoiden kanssa, että miten voi olla niin vaikeaa hoitaa pelastustoimet. Ilmeisesti siellä ei ole ollut paikallista asiantuntevaa johtoa vetämässä näitä töitä, sanoo Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa haastateltu Jukka Laaksonen.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja sanoo, ettei hän ole yllättynyt ongelmista.

- Olen perehtynyt sen verran Japanin järjestelmään, ettei tämä nyt mikään suuri yllätys ole. Heidän johtamisjärjestelmänsä on hyvin monimutkainen ja kaavamainen ja siellä ehkä ei anneta insinöörijärjelle ja parhaalle osaamiselle niin paljon tilaa kuin muodollisille säännöille ja muodolliselle asemalle.

Onko tilanne vaikeutumassa vai helpottumassa vaurioituneissa voimaloissa?

- Se nyt näyttää elävän jatkuvasti, että siitä on vaikea sanoa. Näiden polttoainealtaiden osalta ihmettelemme, että miksi sinne ei pistetä vain palopumpuilla vettä, koska se olisi hyvin yksinkertainen ja varma ratkaisu hoitaa asia.

Kauanko tilanne Japanissa voi kestää?

- Sitä on vaikea sanoa, minun mielestäni tilanne olisi pitänyt hoitaa jo muutama päivä sitten kuntoon, mutta näyttää siltä, että heillä on jatkuvasti jotain vaikeuksia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi