"Pääministerin hidas tiedottaminen ihmetyttää"

Porilainen Takako Servo moittii kovin sanoin japanilaisviranomaisten tiedottamista. Hänen mukaansa tietoa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta pantattiin.

Ulkomaat
Päivi Meritähti / YLE

- Ensimmäiset kuvat räjähdyksestä näytti kaupallinen televisiokanava, viranomaiset ja pääministeri eivät reagoineet järkyttävään tapahtumaan riittävän nopeasti, kertoo Takako närkästyneenä.

Hiroshiman alueelta kotoisin oleva Takako Servo selittää japanilaista kulttuuria. Takako arvelee, että viranomaiset pohtivat liian kauan, mitä räjähdyksestä pitää japanilaisille kertoa.

- Meillä on tapana, että viranomaiset ensin rauhoittelevat kansaa. Nyt tässä toimittiin väärin. Pääministerin olisi heti pitänyt kertoa Fukushiman tapahtumista. Tieto levisi erittäin nopeasti Internetin kautta. Vaikutti todella omituiselta, että viranomaisilta ei tietoa herunut. Tästä tullaan keskustelemaan vielä, arvoi Takako.

Porilaispariskunta Takako ja Kimmo Servo ovat viettäneet pitkiä vuorokausia viime viikon perjantain järistyksen jälkeen. Takako seuraa tiiviisti japanilaisia tiedotusvälineitä, arjen hallinta kotimaassa Suomessa on ollut hankalaa. Sukulaisia Takakolla ei tuhoalueella ei ole, mutta mielesssä jäytää suunnaton huoli tilanteesta.

Kimmo Servolle Japani on toinen kotimaa. Kimmo työskenteli vuosia maassa Nokian leivissä. Nyt perhe pitää yhteyttä Takakon sukulaisiin ja tuttaviin päivittäin sähköpostin välityksellä. Halu auttaa on suuri.

- Avustustarvikkeita ei saada alueelle. Tunnen itseni voimattomaksi. Ainoa keino auttaa on lähettää rahaa, kertovat Takako ja Kimmo Servo.

Lähteet: YLE Satakunta