Valtion elokuvatarkastamo jää historiaan

Valtion elokuvatarkastamon tilalle perustetaan Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus eli Meku. Eduskunta hyväksyi Mekun perustamista koskevan lain tiistaina. Elokuvia, tv-ohjelmia ja pelejä ei ensi vuoden alusta tarkasteta enää ennakkoon, vaan ohjelmien valvonta jää tekijöiden vastuulle.

Kuva: YLE / Martti Juntunen

Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastaja Leena Karjalaisen mukaan kuvaohjelmalainsäädäntöä uudistetaan vastaamaan muuttunutta mediaympäristöä.

- Lain on tarkoitus olla medianeutraali. Enää ei puhuta vuorovaikutteisista kuvaohjelmista eli peleistä, vaan kaikki pelitkin ovat kuvaohjelmia.

Karjalainen kertoo, että ohjelmia valvomaan syntyy uusi ammattikunta.

- Tarkoitus on, että televisioyhtiöt ja tallenteiden maahantuojat kouluttaisivat henkilöstöä tai palkkaisivat henkilön, joka on käynyt Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen luokittelijakoulutuksen.

Karjalaisen mukaan vain siinä tapauksessa, että joku on tyytymätön kuvaohjelman ikärajapäätökseen ja valittaa, kuvaohjelma tulisi Mekuun uudelleen luokiteltavaksi.

Ikärajojen valvojaksi voi kouluttautua kuka tahansa

Ikärajojen ja sisältöjen soveltuvuuden luokittelijaksi voi kouluttautua ensi syksystä lähtien.

- Periaatteessa kuka tahansa täysi-ikäinen ja taustoiltaan nuhteeton voi hakeutua alalle, Karjalainen sanoo.

Uusi kuvaohjelmalaki yhtenäistää myös ikärajat. Uudessa systeemissä ohjelman ikäraja voi olla 7, 12, 16 tai 18, tai se voi olla kaikenikäisille sallittu.

Laki tulee voimaan vuoden 2012 alusta.