Wirkkalan ja Brykin kokoelmat Emmalle

Taiteilija-avioparin Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin taiteellisesta perinnöstä huolehtiva säätiö on tallettanut hallussaan olevat kokoelmat ja niihin liittyvät arkistot EMMAlle.

Kuva: Yle

Säätiön nyt lahjoittamaan kokoelmaan kuuluu tuhansia esineitä ja teoksia, alkuperäisiä piirroksia sekä valokuvia molempien taiteilijoiden tuotannosta. Talletuksen tavoitteena on turvata kokoelmien säilytys ja huolto sekä tuoda esineistöä yleisön nähtäväksi.

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin kokoelmista on avattu pysyvä pienoisnäyttely.

Vitriininäyttelyssä on esillä vajaa sata taideteosta ja designtuotetta, kaikki Wirkkalan omia mallikappaleita. Esillä on mm. Iittalan lasia, saksalaisen Rosenthalin keramiikkaa, Finnairille suunniteltu muoviastiasto sekä monille tuttu Finlandia-vodkapullo työmalleineen.

Brykiltä on esillä osa taiteilijan abstraktia kautta edustavasta seinätyöstä Pilvenpiirtäjät veden äärellä vuodelta 1983 sekä figuratiivinen Varikset vuodelta 1951.

TWRB Säätiön kokoelmat ovat olennaisessa roolissa myös WeeGeen naapuritontille kaavaillun design-keskittymän suunnitelmissa. Toteutuessaan uudisrakennukseen tulee Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin tuotannosta pysyvä näyttely.

Tapio Wirkkala (1915–1985) tunnetaan hyvin monipuolisena taiteilijana: lasin, puun, posliinin, metallin ja muovin muotoilijana sekä näyttelyarkkitehtina ja graafisena suunnittelijana.

Rut Bryk (1916–1999) oli graafikon koulutuksen saanut taiteilija, josta tuli yksi Suomen keramiikkataiteen uudistajista. Hänen erikoisalaansa olivat keraamiset laatat, joiden varhaiskauden piirustuksellinen jälki kehittyi väripintojen monipuoliseksi hallinnaksi.

TWRB Säätiö perustettiin vuonna 2003 taiteilijaparin lasten Maaria ja Sami Wirkkalan lahjoitusten pohjalta.