Intian filmiteollisuus yrittää nuorennusleikkausta

Intian elokuvateollisuus yrittää uudistua ja houkutella aiempaa nuorempia katsojia. Bollywoodin suurimmat elokuvastudiot kehittelevät nyt entistä enemmän elokuvia, joiden toivotaan vetävän parikymppisiä katsojia. Intiassa tämä ikäluokka edustaa yli 60:ta prosenttia elokuvayleisöstä.

Intialaisia elokuvajulisteita Kuva: Adam Jones

Bollywood-elokuvat tunnetaan perinteisistä laulu- ja tanssikohtauksista sekä perhedraamoista. Viime vuosina kaikki on kuitenkin muuttunut, kun filmistudiot ovat alkaneet tuottaa entistä enemmän 18 - 25-vuotiaita kaupunkilaisia kiinnostavia elokuvia. Tämä on näkynyt muun muassa uudenlaisena tarinankerrontana sekä aiempaa rohkeampina teemoina.

Uudenlaisten elokuvien kohdeyleisö on nuoria parikymppisiä opiskelijoita, jotka ovat jo tottuneita länsimaisten elokuvien tyyliin.

- Tämä yleisö ajattelee eri tavoin kuin muu väestö. He odottavat elokuvalta enemmän elämyksiä. He ovat tekstarisukupolvea, jolle aika on lyhyt ja jolla on paljon tekemistä, sanoo Vikram Malhotra Viacom18 -tuotantoyhtiöstä.

Aiheet eivät muutu, muoto kyllä

Bollywoodin isoimmat elokuvastudiot ovat perustaneet erityisiä yksiköitä, jotka kehittelevät elokuvia pelkästään nuorille. Tekijöiksi on otettu nuoria ohjaajalupauksia, ja myös näyttelijöinä nähdään nuoria kykyjä perinteisten nelikymppisten Bollywood-tähtien sijaan.

Elokuvien aiheet liikkuvat kaikissa genreissä rikoksista romantiikkaan.

- Teemat pysyvät samoina, suurin muutos on siinä, kuinka tarinat kerrotaan. Mukana on enemmän teknologiaa, toimintaa ja rohkeampia henkilöhahmoja, sanoo C. Sridhar elokuvien suosiota mittaavasta 4sight-yrityksestä.

Osa Intian elokuva-alalla ei usko, että tarkkaan tietylle ikäryhmälle suunnatut elokuvat voivat olla taloudellisesti kannattavia. Bollywood kun ei ylipäättään pysty tuottamaan kuin kourallisen menestyselokuvia vuodessa, vaikka Intiassa tehdään vuosittain tuhansia elokuvia.