Etikka vie voiton kauppojen suihkeista

Hormonit hyrräävät ja kiimaiset kollit merkkaavat reviireitään. Voimakas haju leviää talojen nurkissa. Merkkaamista voi yrittää estää erilaisilla konsteilla, mutta harva niistä tehoaa leikkaamattomaan kissaan. Kun vahinko on tapahtunut, voi pissanhajua peittää muun muassa etikalla.

etikka
Etikkapullo
Kirkas viina ja väkiviinaetikka pullotettiin Suomessa vuosikausia samaan pulloon. Lasipullojen valmistuksen päättyminen vei etikankin muovipulloon.YLE / Miki Wallenius

Satakissojen jäsensihteeri Niina Kauraoja kertoo, että varmin konsti merkkailun estämiseksi on kissan leikkaaminen.

- Kevätaurinko on niin vahva ase, ei sitä merkkailua muuten saa estettyä. Kissanomistaja on ainut joka siihen pystyy vaikuttamaan. Sillä se merkkailu ainakin vähenee ja se ei enää haise.

Mitään toimivia kotikonsteja merkkailun estämiseksi Kauraoja ei keksi.

- Jotain sitrushedelmiä on joku ripotellut kuistille, mutta en usko, että se siinä kohtaa auttaa, kun hormonit rupeavat hyrräämään. Tämä on kamalaa, mutta jos näen, että minun tontillani joku kissa värisyttää häntää niin potkin hiekkaa päälle ja teen kaikkeni, että se ei enää tule takaisin.

Tunteet kuumenevat

Kauraojalla on itsellään neljä kissaa ja hän rakastaa karvaisia ystäviään. Leikkaamattomat kissat saavat kuitenkin hänen tunteensa kuumiksi.

- Joskus olen piloillani sanonut, että seuraan merkkailevaa kissaa kotiin ja teen omat terveiseni heidän portinpieleensä, mutta en ole sitä vielä toteuttanut.

Kemikaaleja kemikaalien päälle

Mikäli kissa on pihassa vieraillut ja hajujälkensä jättänyt voi tilannetta yrittää pelastaa erilaisin kemikaalein. Eläinkaupoista saa sekä merkkailua estäviä, että sen hajuja poistavia valmisteita. Kauraoja kuitenkin suosittelee tilanteeseen perinteistä etikkaa.

- Se on edullinen keino. Kun pistää suihkupulloon vaikka puolet etikkaa ja puolet vettä niin se neutraloi sitä pissan hajua. Kun koko kuistin nurkat desinfioi etikalla niin toki hetken aikaa etikka haisee, mutta se poistaa sitä pissan hajua kyllä.

Lähteet: YLE Satakunta