Turkisrahan saajien lista voi vielä kasvaa

Turkiselinkeino saattaa lisätä tuettavien listalleen vielä kansanedustajaehdokkaita. Saadun palautteen vuoksi Turkistuottajat tarkastelee tilannetta uudestaan ensi viikon alussa. Tiistaina julkistettu lista on koottu paikallisyhdistysten ja tuottajien ehdotusten perusteella.

Kuva: YLE

Turkiselinkeino tukee 28 eduskuntavaaliehdokkaan vaalityötä yhteensä runsaalla 32 000 eurolla. Pääosin Vaasan vaalipiirin ehdokkaista koostuvalla tukilistalla on 17 istuvaa kansanedustajaa sekä tunnettuja ehdokkaita muista vaalipiireistä. Listasta puuttuvat muun muassa edustajat Lasse Hautala (kesk.), Juha Mieto (kesk.), Paula Sihto (kesk.) ja Jutta Urpilainen (sd).

- On ilmeisesti käynyt niin, että kyseisen henkilön nimi ei ole tullut esiin tässä yhteydessä, vaikka hänen toimintansa olisi perustellut tuen antamisen. Ensi viikon alussa katsotaan, onko listaa tarvetta täydentää eli harkitaan, olisiko muutamia ehdokkaita, joiden olisi kohtuullista päästä tuettavien piiriin, sanoo Turkistuottajien viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Puolueiden välinen tasapuolisuus on hänen mukaansa pyritty ottamaan huomioon niin hyvin kuin mahdollista.

- Ihan tunnettu tosiasia on kuitenkin, että suurin tuki ja ymmärrys maaseudun elinkeinoa kohtaan on oikeistopuolueissa ja keskustassa ja rkp:ssä.

Vastustajien tukeminen ei kannata

Kävikö turkistuottajilla mielessä kaikkien ehdokkaiden tukeminen eli yhteiskunnallisen vaikuttamisen sponsorina oleminen?

- Katsoimme, että meidän on täysin hyödyntöntä antaa tukea esimerkiksi sellaisille, jotka ovat allekirjoittaneet Animalian vetoomuksen turkistarhauksen kieltämiseksi. Toisaalta tuen on oltava kohtuullinen eli pienistä puroista koostuva vaalirahoitus on varmasti ajan ja tulevaisuuden henki, sanoo Turkistuottajien viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Pelattava avoimin kortein

Tukea saavat tietävät, mistä raha tulee. Turkistuottajat halusi Mononen-Mikkilän mukaan pelata avoimesti :

- Se on nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä luontevaa ja ainoa mahdollinen tapa toimia. Koska katsomme, että turkistuotanto kuuluu osana suomalaiseen yhteiskuntaan, haluamme avoimesti tukea sellaisia henkilöitä jotka allekirjoittavat arvomme ja joiden kanssa voimme tuoda omia näkemyksiämme.