Levästä toivotaan pelastajaa polttoainemarkkinoille

Levä tulee tärkeäksi raaka-aineeksi biopolttoaineena, uskoo Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Sauli Rouhinen. Hänen mukaansa leviä voitaisiin käyttää polttoaineena 10 vuoden päästä.

tiede
Palmuöljy
Palmuöljyä saadaan öljypalmun hedelmistäPekka Tuovinen / Neste Oil

- Palmuöljyä ja maissia ei missään tapauksessa pitäisi suosia. Se on aivan tolkuton tie, sanoo Rouhinen.

Ympäristöneuvos Rouhinen pitää ongelmallisenä sitä, jos biomassan luullaan pelastavan kaikelta. Hän sanoo, että varovaisuusperiaate pitää säilyttää.

Rouhinen uskoo biopolttoaineiden olevan kuitenkin nopea, vaikkakin pieni pelastaja.

- Niiden osuutta pitää ilman muuta lisätä. Erityisesti jätteen käyttöä, neuvoo Rouhinen.

Ruuantuotanto saattaa kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä siitä saa.

- Kun käytetään viljelykasveja niin käytetään lannoitteita, joiden tuottamiseen tarvitaan energiaa. Sitten siellä pörrää koneita jotka käyttävät polttoaineita. Ne valmistetaan prosesseissa, jotka kuluttavat paljon energiaa, pohtii Rouhinen.

"Euro on hyvä konsultti"

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Sauli Rouhinen muistuttaa, että metsät toimivat hiilinieluina. Kun metsät hävitetään niin kasvihuoneilmiö voimistuu. Rahallisten ja ympäristökustannusten nousuun on varauduttava. Säästöjä voi hakea myös mm. kuljetustarpeiden ketjuttamisesta ja ekologisesta ajotavasta.

Euro on hyvä konsultti. Se saa tarkistamaan tapoja joilla liikkuu. Vastuu jääkin Rouhisen mukaan kuluttajan harteille.

- Oman kotitalouden toimitusjohtajan täytyy olla selvillä siitä mitkä ovat tulot, menot ja ympäristövaikutukset. Se ei ole helppoa, mutta tietoa on kuitenkin saatavilla valtavasti.

Lähteet: YLE Satakunta