Visio: Nauhakaupunki Forssasta Humppilaan

Visionäärit siirtäisivät Lounais-Hämeen painopisteen Humppilaan. Rohkeimpien rakennesuunnitelmien mukaan Humppilassa on vuonna 2050 kansainvälinen ekolentokenttä ja kansallisia joukkoliikenneterminaaleja. Forssa puolestaan olisi moderni puutarhakaupunki. Väestöä koko Lounais-Hämeessä olisi tuolloin 50 000.

Humppila
Havainnekuva Humppilan lentokentästä

Humppilan kylänraitti on hiljainen, vaan ei enää vuonna 2050, mikäli visiot toteutuvat. Suunnittelijat haluavat siirtää Lounais-Hämeen rakenteellisen painopisteen Humppilaan, minne jo piirretään lentokenttää, rahtiliikenteen logistiikkakeskusta ja liikenneterminaaleja. Juuri lentokenttä on tulevaisuussuunnittelun kulmakivi, sanoo suunnittelija Minna Seppänen A-Insinöörit Oy:stä.

- Lentokenttä on yksi kulmakivi ja Helsinki-Forssa-Pori-rata on tässä vaiheessa toinen eli ilman näitä ei voi kuvitella 15000:tta uutta asukasta tälle seudulle.

Urainen kakkostie olisi vuonna 2050 moderni, ja sen vieressä siis kulkisi rautatie Helsingistä Forssan ja Humppilan kautta Poriin. Tyhjän kakkostien varressa olisi kyliä, ja esimerkiksi Jokioisten Latovainiossa kokonaan uusi taajama. Vuonna 2050 Forssa olisi tunnettu maaseutuasumisestaan. Paljon riittää rapistuvassa Forssassa tekemistä jotta siitä tulisi puutarhakaupunki, mutta tämä on tavoite.

- Me pyrimme hakemaan suunnitelmassa mielikuvaa sille, minkälainen uusi, moderni puutarhakaupunki voisi olla, ja mielikuvan hakeminen lähtee siitä, että me ajattelemme, että teollinen yhdyskunta on jo luonut Forssaan tietynlaisen puutarhakaupungin, toteaa Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä.

Paljon on heitä, jotka ovat sitä mieltä, että suunnittelulla luodaan vain utopiaa.

- Uskoisin siihen, että mikäli Humppilaan lentokenttä tulee, niin Humppilasta päinvastoin muuttaa suuri porukka pois, mietiskelee humppilalainen Anne Heinäsmäki.

Lähteet: YLE Häme