Mitä vikatilasto kertoo autosi laadusta?

Suomessa katsastetuista autoista on julkaistu uusi kattava vikatilasto. A-katsastuksen kokoamista tiedoista selviää, että Pohjois-Karjalassa yleisimmät hylkäämiseen johtavat syyt ovat jarruviat ja pakokaasupäästöt.

Kotimaa
Katsastusmies pitää lukulaitetta kädessään.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Pohjoiskarjalaisen autoilun ominaispiirteet näkyvät myös katsastustilastoissa. Aujoneuvokanta on maan vanhin ja olosuhteet hankalat, minkä vuoksi myös vikoja ilmenee varsin paljon.

- Mitä huonompi ja kuoppaisempi tie on, sitä enemmän ovat koetuksella alustan osat: jousitus, iskunvaimennus, pyörän tuenta, luettelee A-katsastuksen asemapäällikkö Pentti Jormanainen Joensuusta.

Maakunnassa noin 14 prosenttia hylkäyksistä johtuu käyttöjarrun tai käsijarrun viasta. Muita yleisiä syitä ovat liialliset pakokaasupäästöt tai etuakseliston viat.

Autojen viat ovat omistajalleen arka asia

A-katsastuksen tilasto perustuu 950 000 viime vuonna katsastetun auton tietoihin.

Erityisesti vanhempien autojen kohdalla häviäjät ja voittajat keskittyvät tiettyihin malleihin. Esimerkiksi 12-vuotiaissa autoissa kymmenen parhaiten menestyneen auton joukossa on kahdeksan japanilaista automallia ja kaksi ruotsalaista.

Näiden mallien kohdalla harvempi kuin yksi viidestä katsastuskerrasta johti uusintatarkastukseen. Vastaavasti tietyissä Fiat-, Renault- ja Ford-autojen malleissa hylkäysprosentti oli lähes 50.

A-katsastuksen asemapäällikkö Pentti Jormanainen ei silti rohkene vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä tilastosta.

- Tämä on arka aihe... monelle automerkit ja oma ajoneuvo varsinkin ovat hyvin tärkeitä. Niihin täytyy ottaa kantaa tietyllä varauksella.

Repivä ajotyyli kuluttaa jarruja

Katsastusyritysten julkaisemat vikatilastot ovat Suomessa suhteellisen tuore ilmiö. Jormanaisen mukaan esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa niillä on pidemmät perinteet. Mutta mitä hyötyä tiedoista on tavalliselle autoilijalle?

- Hän voi tarkkailla omaa autoaan ja monesti myös naapurin auton vikakohteet kiinnostavat. Joku voi käyttää niitä valintakriteerinä autoa ostaessaan, Jormanainen pohtii.

Toisaalta vikatilastot kielivät usein automerkin yleisimmistä ongelmista. Niitä voi pyrkiä ehkäisemään oikea-aikaisen huollon ja rauhallisen ajotyylin avulla. Jormanaisen mukaan erityisesti jarruja voi saada suotta kulumaan repivällä ajotyylillä.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen