1. yle.fi
  2. Uutiset

Veljekset on kuvaus keski-ikäisten veljesten ja heidän isänsä jälleennäkemisestä

Ohjaus: Mika Kaurismäki Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Liisa Mustonen, Mari Perankoski, Vesa Vierikko, Esko Salminen K- 13

Ylen aamu

Mika Kaurismäki elää tällä hetkellä jo kolmisenkymmentä vuotta kestäneen uransa kenties tuotteliainta aikaa. Viimeisten neljän vuoden aikana Kaurismäki on saanut valmiiksi peräti kahdeksan elokuvaa; viisi dokumenttia ja kolme pitkää näytelmäelokuvaa.

Veljekset on kuvaus kolmen vankasti keski-ikäisen veljeksen ja heidän isänsä jälleennäkemisestä. Veljeskolmikon keskinäiset suhteet kuin myös suhde isään ovat olleet jo vuosia lähes olemattomat. Isän täyttäessä 70 -vuotta vastahakoinen klaani kokoontuu jälleen yhteen. Tapaaminen kirvoittaa esiin katkeria muistoja ja pojat saavat tietoonsa monia isäänsä liittyviä vähemmän mukavia totuuksia.

Veljekset on sisar- vai pitäisikö sanoa veljesteos Kaurismäen vuonna 2008 valmistuneelle elokuvalle Kolme viisasta miestä. Tuossa elokuvassa kolme ystävystä tapasi toisensa vuosien jälkeen ja elokuva kuvasi heidän ravintolan pöydän ääressä käymiään keskusteluja. Veljekset kulkee paljolti samoja latuja. Tässäkin keski-ikäiset miehet purkavat tuntojaan toisistaan ja toisilleen yhteisen pöydän ääressä. Tämän tarinan lisukkeena on päähenkilöiden yhteisen vihan ja katkeruuden kohde, Esko Salmisen hersyvästi esittämä isä.

Lisää yhtäläisyysmerkkejä elokuvien välille tuo myös se, että molempien elokuvien keskeisissä rooleissa nähdään samat näyttelijät eli Kari Heiskanen, Timo Torikka ja Pertti Sveholm. Lisäksi molemmat elokuvat on tehty samalla metodilla, eli paljolti improvisoiden, mikä valitettavasti näkyy ajoittaisena tyhjäkäyntinä. Toki tässä komediaa ja draamaa sekoittavassa sopassa on mukana myös naisia, mutta he tahtovat tässä miesten tanssissa jäädä lähinnä seinäkukkasiksi.

Veljekset-elokuvan taustalla häämöttää Fjodor Dostojevskin romaani Karamazovin veljekset. Niinpä veljesten keskusteluissa sivutaan niinkin isoja asioita kuin, moraali, usko ja koston oikeutus, joskin romaania kepeämmissä ja satiirisemmissa tunnelmissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi