Neljän suurimman puolueen kisa kiristyy

Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan. YLE Uutisten maaliskuun mittauksessa perussuomalaiset keräsi 17,2 prosentin kannatuksen. Maaliskuun nousijoita ovat myös SDP, vihreät ja kristillisdemokraatit. Kannatustaan menettivät kokoomus ja keskusta.

Vaalit 2011
Taloustutkimuksen gallup ajalla 28.2.-15.3.2011. Otos 2428, virhemarginaali +/-1,6%-yksikköä.YLE Uutisgrafiikka

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 428 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 68,8 prosenttia vastanneista.

Haastattelut tehtiin 28.2.–15.3.2011, ja kannatusarvion virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kokoomus yhä suurin

Kokoomus jatkaa edelleen suosituimpana puolueena 20,1 prosentin kannatuksellaan, mutta helmikuusta kokoomuksen kannatus putosi 0,8 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen takana on tasaista. SDP nousi keskustan rinnalle kakkoseksi; molemmille mitattiin 18,1 prosentin kannatus. SDP:lle tuli nousua helmikuusta 0,6 prosenttiyksikköä, ja keskustan kannatus putosi samaan aikaan 0,8 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kasvulle ei vielä näy rajoja. Nousua helmikuusta kertyi 0,3 prosenttiyksikköä ja taas rikkoutui uusi, 17 prosentin raja.

Vihreille mitattiin maaliskuussa tasan yhdeksän prosentin kannatus. Nousua helmikuusta tuli puoli prosenttiyksikköä. Vasemmistoliiton kannatus pysyi ennallaan 7,3 prosentissa.

Kristillisdemokraattien kannatus on loivassa nousussa; tammikuussa 3,8, helmikuussa 4,2 ja maaliskuussa 4,6 prosenttia. RKP:n suosio värähti hieman alaspäin ja oli 3,8 prosenttia.

Suurten erot kutistuvat

Neljän suurimman puolueen välinen ero kaventuu. Helmikuussa kokoomuksen etumatka perussuomalaisiin oli neljä prosenttiyksikköä ja maaliskuussa enää vajaat kolme.

Helmikuussa kokoomuksen ja SDP:n välinen ero oli 3,4 prosenttiyksikköä ja maaliskuussa ero supistui kahteen prosenttiyksikköön.

Päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen kannatuksen lasku pudotti hallituspuolueiden yhteiskannatuksen koko vaalikauden pohjalukemiin.

Keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP saivat viime eduskuntavaaleissa äänistä yhteensä 58,5 prosenttia. YLE Uutisten maaliskuun puoluekannatusarviossa hallituspuolueiden suosio putosi tasan 51 prosenttiin.

Vaaleissa suuria muutoksia

Oppositiossa kannatustaan viime eduskuntavaaleista on lisännyt vain perussuomalaiset.

Eduskuntavaaleihin on aikaa tasan kuukausi.

Jos maaliskuun kannatusmittauksen luvut muuttuisivat huhtikuun eduskuntavaaleissa ääniksi, niin perussuomalaisten äänisaalis nelinkertaistuisi ja keskusta kokisi viiden, SDP runsaan kolmen ja kokoomus yli kahden prosenttiyksikön tappion.

Tutkimuksen toteutus ja tarkat tulokset (pdf-tiedosto)

Lähteet: YLE Uutiset