Rango on harvinaisen onnistunut animaatio

Ohjaus: Gore Verbinski Alkuperämaa: Yhdysvallat 2011 Suomalaiset äänet: Reino Nordin, Elena Leeve, Ella Haartti, Jarmo Mäkinen, Jukka-Pekka Palo, Ossi Ahlapuro K-11

Aamu-tv

Animaatioelokuvat elävät tällä hetkellä todella huimassa nosteessa. Ei siis oikeastaan ole ihme, että niiden tekijöiksi saadaan yhä nimekkäämpiä ohjaajia. Tästä osoituksena tänään ensi-iltansa saava Rango, jonka ohjauksesta vastaa Gore Verbinski. Hän on ohjannut myös kolme ensimmäistä Pirates of the Caribbean -elokuvaa.

Tämän villiin länteen sijoittuvan seikkailun sankari on laiskanpulskeaa terraario elämää viettävä, sankariteoista uneksiva kameleontti Rango. Ikävän sattuman oikusta Rangosta tulee autiomaan keskellä sijaitsevan, paikkakunnan ilkeimpien ja kieroimpien otuksien asuttaman kaupungin sheriffi. Ennen kuin ehtii laulaa värssyäkään melankolisesta tunnusmelodiastaan, huomaa tämä kiltti ja hiukan pelokas lisko joutuneensa liemeen, jossa hänen ei auta muu kuin tulla siksi sankariksi, jota hän on siihen asti vain näytellyt.

Rango on harvinaisen onnistunut animaatio. Se paitsi näyttää upealta, ja tekee sen ilman kolmiulotteisia tehosteita, niin se on myös tarinaltaan standardeimmasta tarjonnasta edukseen poikkeava. Rango ei tuputa ystävyyden, kiltteyden ja rakkauden ilosanomaa vaan on rehti ja reilu länteen sijoittuva, rehevää pieruhuumoria sisältävä seikkailu.

Aikuisempaa, lievään elokuvahulluuteen taipuvaista katsojaa ei suinkaan häiritse se, että mukana on vikkeliä viitteitä miljoonasta erilaisesta elokuvasta, kuten Ilmestyskirjasta, Tähtien sodasta, Chinatownista, italowesterneistä ja monista muista. Eikä haittaa vaikkei viitteitä huomaisikaan, sillä kun ei elokuvanautinnon kannalta ole mitään väliä. Rango on kekseliäs, nokkela ja hauska kokoperheen elokuva, joka nyt vain sattuu olemaan animaatio.

Vaikka Rangossa leikitään paljon aseilla ja niillä myös osoitellaan toisia, niin tuntuu Valtion elokuvatarkastamon tälle lopulta varsin kiltille elokuvalle läväyttämä K-11 ikäraja melkoiselta liioittelulta.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi