1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Merkittävä taidekauppahuijaus ilmi Suomessa

Poliisin mukaan järjestäytynyt rikollisuus on ulottanut toimintansa Suomessa myös väärennetyn taiteen piiriin. Rikollisjärjestö M.O.R.E:n jäseniä epäillään osallisuudesta väärennettyjen taulujen kauppaan Suomessa.

kulttuuri
Francis Picabian nimellä signeerattu työ.
Francis Picabian nimellä signeerattu työ.Keskusrikospoliisi

Poliisi on saanut valmiiksi väärennettyjen taideteosten kauppaa koskevan esitutkinnan, jossa teosten välitysketjuun on kuulunut järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniksi epäiltyjä henkilöitä.

Poliisi uskoo kahden nyt epäillyistä henkilöistä kuuluneen suomalaiseen M.O.R.E -rikollisjärjestöön. M.O.R.E on lyhenne sanoista me olemme rikollisten eliittiä. Rikostaustan omaavien henkilöiden verkostolla M.O.R.E:lla on puolestaan yhteydet tunnettuihin moottoripyöräjengeihin.

Poliisin esitutkinnassa on selvitetty keväällä 2009 tehtyjä kauppoja, jossa ulkomaalaiselle ostajalle myytiin kolme väärennetyksi epäiltyä teosta yhteensä 150 000 euron kauppahinnalla.

Taulukaupoista tehdyn esitutkinnan mukaan välitysketjuun kuului kaikkiaan kuusi miestä, joista kahta poliisi epäilee vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäseniksi. Kaksi epäillyistä asui rikosten tekoaikaan Ruotsissa. Väärennettyjen taulujen kauppa paljastui Keskusrikospoliisin muun järjestäytynyttä rikollisuutta koskevan tutkinnan yhteydessä.

150 000 euron taidekaupat

Kaupan kohteina oli kolme öljyvärimaalausta, jotka oli signeerattu tunnettujen 1900-luvun taiteilijoiden Antonio Sauran, Roberto Mattan ja Francis Picabian nimillä. Taulut tuotiin Suomeen Ruotsista ja Englannista. Jokaiselle teokselle oli hankittu väärennetty aitoustodistus. Taulut osti ulkomaalainen henkilö, joka siirsi 150 000 euron kauppahinnan Suomeen pankkisiirtona. Poliisi epäilee, että kauppahinta on sen jälkeen jaettu ja rikoksella saaduista varoista lähes 80 000 euroa on päätynyt järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenelle.

Taulujen aitoustodistukset on esitutkinnassa todettu väärennöksiksi. Niiden allekirjoittajina on Ruotsin taidepiireissä vaikuttavia henkilöitä, jotka kuulusteluissa ovat kiistäneet allekirjoittaneensa kyseisiä aitoustodistuksia. Itse maalaukset on tutkittu Valtion taidemuseossa.

Kahta henkilöä epäillään esitutkinnassa törkeästä petoksesta ja väärennyksestä ja neljää henkilöä avunannosta kyseisiin tekoihin. Lisäksi yhden välitysketjuun kuulumattoman henkilön epäillään syyllistyneen törkeään rahanpesuun kierrättämällä hallinnoimansa yhtiön kautta taulukaupasta saatuja varoja.

Keskusrikospoliisi on saanut esitutkinnassa oikeusapua Ruotsin, Ison-Britannian ja Ranskan poliiseilta. Esitutkinnan aikana on yksi henkilö ollut vangittuna ja neljä pidätettynä. Väärennöksiksi epäillyt työt on takavarikoitu.

Myös Picassoja kaupan

Esitutkinnassa on ilmennyt lisäksi, että yksi epäillyistä on kaupannut kahta Pablo Picasson nimellä signeerattua työtä, joita on syytä epäillä väärennetyiksi. Toinen on myyty 40 000 eurolla eteenpäin, mutta toisen myynti on jäänyt yritysasteelle.

Picasson nimillä signeerattujen töiden osalta epäillään törkeää petosta ja väärennystä sekä törkeän petoksen yritystä ja väärennystä. Samaan kokonaisuuteen ja tekijäpiiriin liittyen poliisi on takavarikoinut jo maaliskuussa 2009 väärennetyksi epäillyn Claude Monet`n nimellä signeeratun maalauksen.

Poliisi varoittaa taideväärennöksistä

Nyt paljastettu tapaus osoittaa, että järjestäytynyt rikollisuus on ulottanut toimintansa Suomessa väärennetyn taiteen piiriin. Taidekaupassa liikkuu huomattavia rahasummia, mikä osaltaan houkuttaa järjestäytyneen rikollisuuden tekijöitä alalle. Väärennettyjä taideteoksia on mahdollista käyttää monin eri tavoin toteutetuissa rikoksissa hyväksi. Niitä on käytetty Suomessakin esimerkiksi lainojen vakuutena.

Poliisin mukaan taideväärennöksissä on lähtökohtaisesti kyse kansainvälisestä rikollisuudesta, kuten myös nyt tutkitussa tapauksessa. Poliisi epäilee, että väärennettyjä taideteoksia tuodaan esimerkiksi Ruotsista ja Venäjältä Suomeen ja niitä kaupataan täältä edelleen muun muassa Englannin ja Ranskan huutokauppakamareihin.

Ala vaatii taiteen ja taidemarkkinoiden tuntemusta ja poliisin mukaan näyttää siltä, että taiderikollisuudessa on mukana alalle erikoistuneita ammattilaisia. Poliisi muistuttaakin, että erityisesti arvotaiteen osalta kuluttajien tulee olla hyvin varovaisia. Pelkkiin suullisiin vakuutteluihin ei pidä luottaa. Myytävän tai muutoin tarjottavan taideteoksen aitouden tueksi esitettyjen dokumenttien aitous tulee varmistaa ennen kaupantekoa. Myös taideteosten taustamerkinnät saattavat olla väärennettyjä.

Jos arvoteoksella ei ole varmistettuja dokumentteja ja varmistettua historiaa, on huijauksen vaara suuri.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Mällinen

Lue seuraavaksi