1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taiteilijoille halutaan turvata asianmukainen eläke

Taiteilijajärjestöt vaativat eläketurvan parantamista tulevalta eduskunnalta. Taidemaalareita, kirjailijoita, säveltäjiä ja sanoittajia varten tulisi järjestöjen mielestä luoda kokonaan uusi oma eläkelaki.

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas arvelee, että hänen niin sanottu eläkekertymänsä on käytännössä oma ateljee, jonka hän on itse rakentanut. Kuva: YLE

Taiteellisen työn eläkelaki (TtEL) korvaisi taiteilijoilla tällä hetkellä käytössä olevat, yrittäjätoimintaa varten luodun yrittäjien eläkelain ja apurahoja varten olevan maatalousyrittäjien eläkelain.

Vapaan kentän taiteilijoiden eläketurva on tällä hetkellä varsin vaatimaton. Esimerkiksi vuonna 1960 ja sen jälkeen syntyneiden taidemaalareiden eläke-ennuste ei yllä edes ns. takuueläkkeen suuruiseksi. Heidän yrittäjäeläkkeen eläke-ennusteensa on 13–23 e/kk.

Uusi järjestelmä tulisi yhteiskunnalle edullisemmaksi, sanovat järjestöt

Järjestöjen mukaan nykyinen järjestelmä johtaa tulevaisuudessa taiteilijoiden eläketurvan heikkenemiseen ja kasvaviin yhteiskunnan kustannuksiin, kun valtaosa taiteilijoista jää takuueläkkeen varaan.

Uudistuksen myötä tunnustettaisiin myös se, että taiteilijat eivät toimi samalla tavalla markkinatalouden piirissä kuin yrittäjät, vaan heidän tilannettaan voidaan verrata esimerkiksi perustutkimukseen tai maanviljelijöihin.

Uusi TtEL-eläkejärjestelmä ei edellyttäisi muutoksia työsuhteista saatavaan tuloon perustuviin yksityisen tai julkisen sektorin eläkelakeihin.

Vaatimuksen ovat allekirjoittaneet Taidemaalariliitto ry, Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry, Suomen Kirjailijaliitto ry, Suomen Säveltäjät ry, Finlands svenska författareförening rf sekä Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry.