1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tangot (tanssit)

Tangon keskipitkä oppimäärä Haminan teatterissa

M.A. Nummisen romaaniin perustuva näytelmä "Tango on intohimoni" pitää sisällään muun muassa pienen tietokirjan verran asiaa suomalaisen tangon historiasta. Näytelmässä tangon rytmiikka kuljettaa eteenpäin tarinaa päähenkilö Virtasen tragikoomisista vaiheista.

tangot (tanssit)
Keijo Kumanto ja Tomi Leinonen Haminan teatterin näytelmässä "Tango on intohimoni".
Keijo Kumanto ja Tomi Leinonen Haminan teatterin näytelmässä "Tango on intohimoni".YLE / Pyry Ojala

Heikki Lund on dramatisoinut Nummisen romaanin pohjalta näytelmäkäsikirjoituksen, joka ei ole näyttelijöille helppo pala purtavaksi. Teos sisältää vaativia puherooleja, sekä psykiatrin roolin tekevän Keijo Kumannon tulkitsemia tunnettuja tangoteoksia. Ohjaaja Jalle Niemelä vertaa näytelmää vintagekitaraan.

- Se on kulunut, siinä on jo valmiina se tarina. Mutta se on kuitenkin saatava vireeseen ja soimaan. Tällaisen mekanismin kanssa tässä on oikeastaan painittu, Niemelä maalailee.

Ohjaaja kuvaa näytelmää haastavaksi, älykkääksi ja monitahoiseksi. Sama pätee hänen mukaansa myös M.A. Nummisen taiteeseen yleensä.

- Mikä tässä on hienointa, on se järjetön määrä informaatiota. Se tangotietous. Myös tekstin käsittely on M.A. Nummiselle tyypillistä. Suomen kieltä on käytetty kunnioittaen, ja näytelmän maailma haisee menneelle ja perinteelle, mutta on kuitenkin äärimmäisen moderni ja käsittelee tätä päivää.

Virtanen on tangopuritaani

Näytelmän tapahtumien keskiössä on omalaatuinen tangointoilija Virtanen, jonka roolissa nähdään Tomi Leinonen. Muita rooleja näyttelevät aiemmin mainittu Keijo Kumanto, sekä Riitta Hotakainen, Kirsi Karvonen ja Satu Lille-Suurnäkki. Osa näyttelijöistä tekee näytelmässä useita rooleja.

Pääosaa näyttelevän Leinosen mukaan Virtasella on jyrkkä käsitys siitä millaista tangon tulisi olla. Hänelle tango on rytmikästä kävelyä musiikin tahdissa, ilman käännöksiä.

- Jos ei ole pakko kääntyä, niin en käänny. Minä kävelen, Leinonen virnistää.

Päähenkilö Virtanen on hurahtanut tangon lisäksi myös Platonin ajatuksiin. Hän aikoo tangon tuoksinassa nokittaa Platonin 35-vuoden selibaattiajan yhdellä vuodella.

- Sattui 15-vuotiaana lukemaan Platonia. Se johtuu vain siitä, Leinonen kertoilee arvoitukselliseen tapaansa.

"Tango on intohimoni" -näytelmän tuottaja Henni Kiri kertoo, että näytelmässä psykiatri yrittää päästä perille Virtasesta, ja etenkin hänen suhteestaan tangoon ja naisiin.

- Naiset ovat Virtaselle välttämättömiä, koska tangoon tarvitaan naispartneri. Virtanen kunnioittaa ja ihailee naisia, mutta hänen ihailunsa yltää vain tangoon. Naiset puolestaan kaipaavat enemmän. Naisille tango saattaa edustaa jopa eroottista esileikkiä. Tämän takia Virtanen joutuukin epämukaviin tilanteisiin, kun naiset alkavat niinsanotusti vonkaamaan, Kiri sanoo.

Näytelmä saa ensi-iltansa perjantaina 18. maaliskuuta. Esitykset jatkuvat 15. huhtikuuta asti. Haminan teatterin väki odottaa ensi-iltaa jännittyneissä ja innostuneissa tunnelmissa.

- Tästä tulee kyllä tosi kova juttu, tuottaja Kiri vakuuttaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi