Miwa Hämäläinen löysi keinon auttaa kotimaataan Suomesta käsin

Haminassa asuva japanilaissyntyinen Miwa Hämäläinen on nyt viikon päivät seurannut maapallon toiselta puolelta kotimaansa katastrofia. Keino avun tarjoamiseen löytyi SPR:n hätäapukerääjäksi ryhtymisestä.

Japani
Miwa Hämäläinen
Miwa HämäläinenYLE / Vesa Grekula

Pienestä kaupungista Osakan läheltä kotoisin oleva Miwa Hämäläinen on asunut Haminassa yhdeksän vuotta. Hän tuli seudulle aluksi japanilaisen firman edustajana, mutta työskentelee tällä hetkellä muun muassa tuntiopettajana Haminan kansalaisopistossa. Hän meni naimisiin suomalaisen miehen kanssa oleskeltuaan maassa kaksi vuotta.

Hämäläinen kertoo, että hänen päällimmäisiä tunteitaan ovat edelleen huoli ja ahdistus, vaikka hänen läheisensä ovatkin kunnossa. Valtaosa hänen sukulaisistaan ja ystävistään asuu länsi-Japanissa, suhteellisen kaukana tuhoalueelta. Vanhempiinsa Miwa on ollut yhteydessä puhelimitse. Lisäksi hän seuraa Japanin tilannetta tiedotusvälineistä.

- Olen seurannut koko ajan uutisia netistä. Kun tilannetta miettii, on tosi ahdistavaa etten voi olla siellä perheeni lähellä, Hämäläinen sanoo.

Ystävä edelleen tuhoalueella

Huolissaan Miwa Hämäläinen on kuitenkin ystävästään, joka asuu Fukushimassa, jossa vaurioitunut ydinvoimala sijaitsee. Ystävä selvisi onnettomuudesta, mutta on edelleen kotonaan pienen lapsensa kanssa. Tällä hetkellä ystävä miettii minne voisi lähteä alueelta.

Hämäläinen kävi 3-vuotiaan tyttönsä kanssa Japanissa viimeksi vain noin viikkoa ennen tuhoisaa maanjäristystä. Hän oli myös suunnitellut matkustavansa Japaniin miehensä kanssa toukokuussa, mutta matka saattaa nyt peruuntua.

- Uskon, että viranomaiset tekevät tilanteen eteen kaikkensa. Meidän pitää vain toivoa, että tilanne paranee, hän toteaa.

Harvoin julkisuudessa nähty keisari Akihito piti Japanin tiedotusvälineissä puheen, jossa ilmaisi huolensa tilanteesta. Hämäläisen mukaan keisarin ele oli japanilaisten näkökulmasta hyvin merkittävä.

- Keisari on meille Japanin symboli, ja erityisen tärkeä vanhemmalle väelle. Kun he kuulevat hänen puheensa, se helpottaa heidän oloaan, Hämäläinen luonnehtii.

Apua Japaniin SPR:n kautta

Miwa Hämäläistä on ahdistanut erityisesti etäisyys kotimaan tapahtumiin. Hän taisteli avuttomuuden tunnetta vastaan etsimällä kanavan auttaa. Hämäläinen kertoo ottaneensa selvää mitä voisi tehdä tilanteen hyväksi Suomesta käsin, ja päätyneensä Punaisen Ristin avustuskerääjäksi.

- En voi mennä fyysisesti paikan päälle auttamaan, minulla on vielä pieni tyttökin. Keräys on ainoa tapa auttaa, jonka voin tällä hetkellä toteuttaa, hän sanoo.

Punaisen Ristin tärkeimmät tehtävät Japanissa ovat etsintä ja pelastus, ensiapu ja psykologinen tuki. Lisäksi olennaista on ruoan, suojan ja puhtaan veden tarjoaminen apua tarvitseville.

SPR järjestää Kymenlaaksossa tonkka- ja lipaskeräyksiä Japanin katastrofin uhrien hyväksi perjantaina ja lauantaina. Keräykset järjestetään suuremmissa kaupoissa Haminassa, Kotkassa, ja Kouvolassa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala