Valtakunnalliset puhallinpäivät tarjoavat kaksi kantaesitystä

Neljän konsertin lisäksi viikonloppuna on tarjolla mielenkiintoinen kurkistus puhallinmusiikin nykytilaan Suomessa. Soittajille annetaan viikonlopun aikana myös tietoa ammatin terveydellisistä vaatimuksista.

kulttuuri

Valtakunnalliset puhallinpäivät on vuosittain eri paikkakunnilla toistuva tapahtuma, kertoo Montolan Puhallinorkesterin klarinetisti sekä klarinetinsoiton opettaja Anu Koskinen.

- Osallistujia viikonlopun tapahtumaan on ilmoittautunut 143 ympäri Suomea joista pohjoisimmat ovat Rovaniemeltä. Tänä vuonna puhallinpäiville saadaan myös terveysnäkökulma, kun soittajille on seminaari terveydellisistä näkökulmista, sanoo Koskinen.

Kaksi puhallinteosta kantaesityksinä

Valtakunnallisilla puhallinpäivillä Lappeenrannassa saa maailmankantaesityksensä kaksi suomalaista puhallinteosta. Säveltäjä Mauri Sumenin teos Soleil on Valtakunnallisten puhallinpäivien tilausteos puhallinorkesterille.

Sumén on arvostettu suomalainen säveltäjä, jonka elokuvamusiikkia on kuultu mm. Mika Kaurismäen, Aki Kaurismäen ja Veikko Aaltosen elokuvissa. Hän myös vastasi sovituksista, kun Leningrad Cowboys esiintyi Puna-armeijan kuoron kanssa Helsingin senaatintorilla kesällä 1993. Sumén sai Jussi-palkinnon vuonna 1993 elokuvamusiikistaan Veikko Aaltosen elokuvaan Tuhlaajapoika.

Toisen tilausteoksen on säveltänyt Lappeenrannan kaupunginorkesterin kontrabasisti Pentti Vesala. Hän on säveltänyt alkusoiton nimeltään Vanhakaupunki elää.

Neljä konserttia ja vuoden puhallinorkesterin valinta

Teokset esitetään Valtakunnallisten puhallinpäivien pääkonsertissa lauantaina Lappeenranta-salissa. Samassa konsertissa julkistetaan myös Suomen puhallinorkesteriliiton soolosävellyskilpailun tulokset. Finaaliin pääsi neljä teosta. Solisteina ovat Marjukka Pola (viulu), Susanna Syrjäläinen (sello) ja Ismo Varis (trumpetti).

Samassa konsertissa esitetään myös Ernest Pinqoudin harvinainen teos Suurkaupungin kasvot. Konsertissa myös valitaan vuoden puhallinorkesteri ja annetaan Vuoden pinna -tunnustus ansioituneelle kapellimestarille.

Valtakunnallisilla puhallinpäivillä on yksi konsertti perjantaina ja lauantaina sekä kaksi sunnuntaina. Paikalla seminaareissa ovat myös alan johtavat asiantuntijat, ammattilaiset ja alan harrastajat.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala