Routa rouskuttaa tiestöä

Talvi on kohdellut Varsinais-Suomen tiestöä varsin ankarasti. Viidettä kuukautta jatkuva pakkasjakso on painanut roudan syvälle ja se koettelee teitä.

Kuva: YLE

Hurjin esimerkki oli viikko sitten E18-moottoritielle Salon Hajalan ja Muurlan välille syntyneet lukuisat kuopat. Mutta routavaurioita on myös muualla maakunnassa.

Osa valtateistä on reikiintynyt, mutta erityisesti pienemmät tiet ovat kärsineet, sanoo aluevastaava Veijo Niittynen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

-Vähäliikenteisemmällä tiestöllä olemme joutuneet asettelemaan aika paljon kuoppamerkkejä. Oikeastaan on laitettu kymmenittäin kuoppamerkkejä varoittamaan teissä olevista painumista, heitoista ja pituushalkeamista, joita routa on aiheuttanut, sanoo Niittynen.

Hänen mukaansa myös suuremmilla teillä on jo ilmennyt routavaurioita, vaikkakin vähemmän.

- Ehkä pahin tilanne on kantatie 40:llä Raision keskustasta Naantalin suuntaan johtavalla viiden kilometrin osuudella, sinne olemme joutuneet vetämään valuasvalttia kuoppien peitoksi.

Niittysen mukaan myös valtatie yhdeksällä on moottoritiellä ja leveäkaistatiellä yksittäisiä reikiä, joita myös on jouduttu paikkailemaan.

Valtatie kymmenellä hänen mukaansa pahin kohta on Kausalan nelikaistaosuudella, jossa on runsaammin pientä reikää.

Niittysen mukaan pahin routakausi Varsinais-Suomessa on kuitenkin vielä edessäpäin, ilmeisemmin vasta huhtikuussa.

Hän on myös huolissaan tienvierustojen mittavista lumikinoksista.

- Suuri huoli on tiestön reunavalleista, kun ne alkavat sulaa, ja jos silloin vielä samaan aikaan on runsaita sateita, niin tilanne voi olla todella paha, arvioi Niittynen.