"Kun isännän hiukset loppuivat, käytin koirankarvoja"

Rauha Moilasen työpöydältä löytyy laatikollinen vanhoja hiuksia, joille on käyttötarkoituksensa - niin kuin jokaiselle luonnosta kerättylle oksalle tai pahkalle. Kerrottavaa riittää vaikka vanhan leivinuunin kivistä.

hiustenhoito
YLE / Sanna Kähkönen

Rauha Moilanen tunnetaan Puolangan Suolijärvellä mm. maitotonkkien maalaustaidoistaan ja taitavan naisen käsissä syntyy yhtä sun toista hyödyllistä.

- Tilaltamme laitettiin karja pois ja ajattelin, että maitotonkille täytyy keksiä muuta käyttöä. Minulla on ollut aina tarve tehdä taidetta.

Myös tilan isäntä Kalevi Moilanen on mukana taiteen tekemisessä. Hän kerää ja kantaa metsästä Rauhalle kaikennäköistä taiteeksi kelpaavaa. Pariskunnan kirjahyllystäkin löytyy luonnon omia aarreita. Maalattuja, soivia kiviä ja uskomattomaan muotoon kasvaneita puita, jotka mielikuvitusrikkaalle ihmiselle näyttäytyvät ties minkälaisina taruhahmoina.

Moilasille jokaisella luontokappaleella on tarina, jonka he mielellään kertovat eteenpäin. Tarinat rönsyilevät niinkuin hyvien juttujen kuuluukin, mutta yhdestä asiasta itse taiteilija on hyvin varma, kun hän teoksiaan katselee.

- Tämä on sitä aitoa ITE-taidetta, kun teen tämän ihan itse, sanoo Rauha Moilanen.

Lähteet: YLE Kainuu