Vieraslajit yleistyvät kasvintuotannossa

Suomen eliöstöön luonnostaan kuulumattomat tuhohyönteiset ovat vallanneet Suomen peltoja 1960-luvulta lähtien. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on löytänyt Suomen pelloilta kaikkiaan 77 selkärangatonta tuhoeläinlajia. Näistä nelisenkymmentä on tullut Suomeen vuoden 1962 jälkeen.

luonto
USDA / Scott Bauer

Suomessa tavatuista yli 800 rikkakasvista suurin osa on vieraslajeja. Näistä jo yli 300 vakiintunut Suomeen. Maatalous pelkää parhaillaan muun muassa hulluruohon, myrkkyraiheinän ja kananhirssin kotoutumista. Esimerkiksi perunan sukuista hulluruohoa pelätään puutarhoissa, sillä se leviää linnunruoan mukana, kertoo tutkija Terho Hyvönen:

- Sillä on tosiaan moniin muihin kasviehin etuna se, että leviää auringonkukan siementen mukana, jota ihmiset levittävät omiin puutarhoihinsa lintulautojen kautta. Toinen laji, joka tätä kautta leviää, on marunatuoksukki, joka levitessään olisi hyvin paha allergiakasvi. Se on pujon veroinen, jollei pahempikin, mutta se on vielä eteläisempi kasvi kuin hulluruoho, ja se ei ole vielä levinnyt nykyisin kuin Etelä-Ruotsiin.

MTT on tehnyt vieraslajeista laajan selvityksen Maa- ja metsätalousministeriön parhaillaan laatimaa vieraslajistrategiaa varten.

Lähteet: YLE Häme