Fukushimassa yhä suuria ongelmia - turman vakavuusastetta nostettu pykälällä

Varavoimakaapelin kytkemistä Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktoriin viimeisteltiin perjantaina. Sähkön avulla jäähdytyspumput on tarkoitus saada jälleen toimimaan.

Ulkomaat

Japani on nostanut onnettomuuden luokituksen vakavuudeltaan viiteen. Aikaisemmin onnettomuus oli luokiteltu tasolle neljä asteikolla yhdestä seitsemään.

Ydinvoimalan kakkos-, kolmos- ja nelosreaktoreista on edelleen noussut ajoittain savua ja höyryä. Kolmos- ja nelosreaktoreiden käytetyn polttoaineen altaiden kanssa on suuria ongelmia. Eniten huolta aiheuttaa kolmosreaktori.

- Säteilytasot ovat korkeimmat kolmos- ja nelosreaktoreiden välissä. Nelosreaktorin altaassa on kuitenkin enemmän polttoainetta kuin kolmosreaktorin, totesi ylitarkastaja Tomi Routamo Säteilyturvakeskuksesta YLE Uutisille perjantaiaamuna.

Reaktoreihin ja altaisiin ruiskutetaan lisää vettä. Paikalle on tuotu lisää paloautoja Tokiosta, mutta helikoptereilla vettä ei Japanin armeijan mukaan perjantaina yritetä pudottaa. Korkea säteilytaso hankaloittaa töitä.

- Tärkeintä olisi saada säteilytasot laitosalueella sen verran alhaisiksi, että pystyttäisiin suorittamaan pidempiaikaista operointia. Tärkeintä olisi saada polttoainealtaisiin vettä. Jos polttoaineen päälle saadaan vettä, niin säteilytasot alkavat pienentyä - tosin vettä tarvitaan hyvin suuria määriä, sanoo ylitarkastaja Routamo.

Toistaiseksi voimala-alueen pitoisuuksia ei ole saatu juurikaan laskettua ponnisteluista huolimatta. Päästöistä ei ole tarkkaa käsitystä eikä esimerkiksi Säteilyturvakeskuksen tiedossa ole, millaisia pitoisuuksia voimala-alueen ympäristöstä on mitattu.

Maailman Terveysjärjestön arvion mukaan säteilyä on kuitenkin levinnyt vain paikallisesti eikä säteilystä ole tällä hetkellä välitöntä uhkaa ihmisten terveydelle.

Töiden hitaasta edistymisestä kertoo se, että sähköjen kytkeminen ydinvoimalan kakkosreaktoriin oli perjantaiaamuna Suomen aikaa edelleen kesken. Ei ole kuitenkaan varmuutta, kuinka paljon sähkökaapelista on lopulta apua.

- Se parantaa mahdollisuuksia käyttää suuritehoisia pumppuja mutta toisaalta ei ole mitään tietoa siitä, missä kunnossa nämä järjestelmät laitosalueella ovat. Vielä ei voi sanoa mitään varmaa siitä, miten se auttaa tilanteeseen, arvioi ylitarkastaja Tomi Routamo.

Japanin säteilyturvallisuusviranomaiset viittasivat perjantaina siihen, että Fukushiman reaktorit joudutaan pahimmassa tapauksessa peittämään samalla tavalla kuin Tshernobylissä. Jäähdytystä pidetään kuitenkin edelleen tärkeimpänä ratkaisumallina.

Kansainvälisen Atomienergiajärjestön pääjohtaja Yukiya Amano sanoi perjantaina pitävänsä Fukushiman katastrofia äärimmäisen vakavana. Amano aikoo tavata päivän aikana Japanin viranomaisia.

Japanin maanjäristyskatastrofissa kuolleeksi tai kadonneeksi oli perjantaiaamuna varmistettu 16 600 ihmistä. Poliisin mukaan kuolleeksi oli vahvistettu yli 6500 ihmistä.

Perjantaina tuli kuluneeksi viikko Japanin tuhoisasta maanjäristyksestä ja tsunamista. Japanissa järjestettiin aamulla Suomen aikaa hiljainen hetki katastrofin vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset, AP