Taivassalo lämpiää korren voimalla

Järviruoko on lopultakin nousemassa kiinnostavaksi energiakasviksi. Taivassalon aluelämpölaitoksessa palaa kohta ruokohake. Näin laajaa ruokoenergiakokeilua ei Suomessa ole ennen käynnistetty.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Virolainen leikkuri leikkaa ja niputtaa järviruo´on Kaarinan Tuorlassa.
Virolainen leikkuri leikkaa ja niputtaa järviruo´on Kaarinan Tuorlassa.Yle Lassi Lähteenmäki

Järviruoko on haasteellinen ja samalla houkutteleva kasvi.

Suomen rannikolla on kymmeniä tuhansia hehtaareja hyödyntämiskelpoisia ruovikoita, mutta asia on jäänyt suunnitteluasteelle.

Nyt alkaa tapahtua. Taivassalon taajaman aluelämpökeskus aloittaa ruokohakkeen polttamisen puuhakkeen seassa. Lämpökeskus lämmittää kymmeniä kiinteistöjä, joten harppaus on ruokohakkeelle iso.

Turun ammattikorkeakoulun ja Balttian maiden yhteistyökumppanien järjestämässä ruokoseminaarissa Kaarinan Tuorlassa näytettiin, miten virolaismallinen ruokokerääjä selviää epätasaisessa maastossa ja paksussa lumessa.

Vaatimattoman näköinen puksuttaja etenee tasaisesti ja jälkeä syntyy. Koneen etupäässä on leikkuri ja sitoja, josta etumies heittää nipun kärryn puolelle takamiehelle.

Tätä samaa konetta käytetään myös Taivassalon ruokoisten rantojen putsaamiseen.

- Virolaisten apu on tärkeä, sillä Suomessa ei keruulaitteita vielä ole, sanoo projektipäällikkö Pekka Alho Turun ammattikorkeakoulusta.

EU:n maataloustuen piiriin

Varsinais-Suomen ELY-keskus selvittää parhaillaan ruovikon niiton ja korren hyödyntämisen kompastuskiviä ja kustannuksia.

Tietoa tarvitaan, sillä ruovikon niittoa ollaan viemässä EU:n maataloustuen piiriin. Maatalouden seuraava EU-ohjelma alkaa kahden vuoden kuluttua ja siinä ruovikkotuen toivotaan olevan mukana.

Projektikoordinaattori Terhi Ajosenpää ELY-keskuksesta on toiveikas.

- Kun tuki saadaan, on laitevalmistajilla parempi pohja lähteä kehittämään laitteistoja.

Lähteet: YLE Turku