Japanin katastrofi hetki hetkeltä - Lauantai

Tuoreimmat tapahtumat Japanin maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamista tuhoista. Artikkelia päivitetään kansainvälisten uutistoimistojen ja muun median tietojen perusteella. Kellonajat ovat Suomen aikaa. Blogin päivitys on päättynyt lauantailta.

Ulkomaat

Seuraamme Japanin tilannetta uutisissa normaaliin tapaan ja kokoamme uutisia erikoissivustolle. Liveblogi Japanin tilanteesta päättyy tältä erää.

klo 19.06 IAEA:n mukaan tilanne Fukushiman ydinvoimalassa näyttää vakaalta. - Voiko jotain odottamatonta sattua? Aivan varmasti, erikoisneuvonantaja Graham Andrew kuitenkin painottaa.

klo 18.21 IAEA täsmentää, että ruuan myyntikielto Fukushimassa olisi vielä harkinnan asteella eikä sitä olisi ainakaan toistaiseksi pantu voimaan.

klo 17.31 Fukushiman prefektuurin juomavedessä on ollut radioaktiivista jodia yli suositusarvojen, kertovat Japanin viranomaiset AP:n mukaan.

klo 15.32 Ulkoministeriö tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että Hiroshimaan siirretty Suomen Tokion-suurlähetystö avautuu paikallisen pyhäpäivän jälkeen tiistaina 22.3. Siihen asti lähetystöön saa tarvittaessa yhteyden ulkoministeriön viestintäpäivystäjän kautta numerossa +358 40 5516571. Omaistiedustelunumero +358 800 0 4444 on edelleen käytössä.

klo 15.20 Ranskan ydinvoimaturvallisuusvirasto pitää Fukushiman reaktoreiden tilannetta edelleen huolestuttavana, kertoo uutistoimisto AFP, vaikka raportit paikan päältä kertovatkin, että tilannetta on pystytty jonkin verran vakauttamaan.

klo 14.31 Tokion vesijohtovedessä havaittu pieni määrä radioaktiivista jodia ei aiheuta terveyshaittaa, sanoo Japanin hallitus. Poikkeavia määriä radioaktiivista säteilyä on havaittu Tokion ja viiden muun prefektuurin vesijohtovedessä, kun Fukushiman säteilyn vaikutuksia on mitattu. Tokion vesijohtovedessä epänormaalia säteilyä

klo 14.08 IAEA sanoo Japanin kieltäneen kaiken elintarvikkeiden myynnin Fukushiman prefektuurista, koska ydinvoimalan lähistöllä havaittiin maidosta ja pinaatista poikkeavaa radioaktiivista säteilyä. IAEA: Fukushiman ruokaa ei saa myydä

klo 13.58 STUK arvioi, että Fukushiman reaktoreiden vaurioituneet laitteet voivat viivästyttää sähkönsyötön aloittamista. On myös vielä liian aikaista sanoa, miten nopeasti mahdollinen sähkönsyöttö alkaisi alentaa reaktoreiden lämpötilaa. STUK: Vaurioituneet laitteet voivat viivästyttää sähkönsyöttöä Fukushimassa

klo 13.42 Fukushiman kakkosreaktorin sähkönpalautusta yritettäneen vasta sunnuntain puolella. Japanin ydinvoiman turvallisuudesta vastaavan viraston edustajan mukaan nyt tehdään tarkastuksia, ja jos ongelmia ei tänään löydetä, sähköjen palautusta yritetään huomenna. Japani aikoo palauttaa sähköt neljään reaktoriin

klo 13.14 Ibarakin maanjäristyksen ei tiedetä aiheuttaneen tuhoja ydinvoimaloille, Kyodo-uutistoimisto kertoo (siirryt toiseen palveluun).

klo 12.52 Tuhoalueella Iwaken prefektuurissa vieraileva Ylen toimittaja Katri Makkonen kuvailee ilmapiiriä alueella surulliseksi, mutta myös optimistiseksi. Raivaus- ja siivoustyöt alueella jatkuvat herkeämättä. "Japanin tuhoalueella kohtaa auttamishalua, mutta myös surua"

klo 12.48 STUKin mukaan Japanista Suomeen matkustaneiden säteilymittauksissa ei ole löytynyt terveyteen vaikuttavia säteilytasoja. STUK: Tokion matkustajissa ei säteilyä

klo 12.11 Ibarakin prefektuurissa Fukushiman eteläpuolella on tapahtunut maanjäristys, jonka voimakkuudeksi on alustavasti ilmoitettu 6,1 magnitudia, kertoo Japanin ilmatieteen laitos AFP:n mukaan. Tsunamivaroitusta ei ole annettu. Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos (siirryt toiseen palveluun) antaa järistykselle voimakkuuden 5,9 magnitudia. Mahdollisista vaurioista ei ole toistaiseksi kerrottu.

klo 11.56 Kuolonuhrien lukumäärä on Japanin poliisin mukaan noussut yli 7 300:aan. Kateissa on yli 11 000, kertoo uutistoimisto AFP.

klo 11.31 YouTubessa on julkaistu video (siirryt toiseen palveluun), jossa japanilainen rannikkovartioston alus kohtaa maanjäristyksen aiheuttamat tsunamiaallot viime viikon perjantaina ja selviytyy kohtaamisesta vaurioitta (Reuters) (siirryt toiseen palveluun).

klo 11.19 Japani, Kiina ja Etelä-Korea ovat ulkoministeritapaamisessaan sopineet tiiviimmästä yhteistyöstä ydinvoiman turvallisuuden lisäämiseksi alueella, Etelä-Korean ulkoministeri sanoo Reutersin mukaan.

klo 11.14 Suomi on siirtänyt suurlähetystönsä Tokiosta Hiroshimaan Japanin epävarman tilanteen vuoksi. Ylen haastatteleman Suomen Japanin-suurlähettilään mukaan Fukushiman tilanteen vakavuutta ei peitellä tai vähätellä japanilaisilta omassa mediassa. Suomen suurlähettiläs: Fukushiman tilannetta ei kaunistella mediassa

klo 11.00 Fukushiman kakkosreaktoriin on saatu yhdistettyä sähkökaapeli, mutta virtaa ei ole vielä kytketty, kertovat japanilaisviranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

klo 10.55 Hallituksen tiedottaja Yukio Edano kertoi toimittajille, että kolmosreaktorin käytetyn polttoaineen altaaseen on saatu lauantain aikana vettä ja tilannetta siellä on pystytty vakauttamaan hieman. NHK:n sivuilta voi katsoa videon Edanon tiedotustilaisuudesta (siirryt toiseen palveluun).

klo 10.15 Japanin pääministeri Naoto Kan on pyytänyt oppositiossa istuvan liberaalidemokraattipuolueen puheenjohtajaa Sadakazu Tanigakia liittymään hallitukseen. Pääministerin mukaan hallituksen ja opposition yhdistyminen olisi kriisitilanteen hoitamisessa tärkeää. Tanigaki on NHK:n (siirryt toiseen palveluun) ja Kyodon (siirryt toiseen palveluun) mukaan torjunut pyynnön sanoen, että hänen puolueensa toimii jo täydessä yhteistyössä hallituksen kanssa.

klo 10.01 Hallituksen tiedotustilaisuutta pitäneen Yukio Edanon mukaan terveysministeriö on määrännyt viranomaiset Fukushiman ja Ibarakin prefektuureissa selvittämään, mistä saastuneet elintarvikkeet ovat peräisin ja mihin niitä on jaeltu. Edano toisti, ettei havaittu säteilytaso aiheuta välitöntä terveysriskiä.

klo 9.48 Voimalayhtiö Tepco jatkaa pian veden syöttämistä kolmosreaktoriin, kertoo NHK. Puolustusministeri Toshimi Kitazawa sanoo AFP:n mukaan, että vedensyöttöön pyritään rakentamaan jatkuva ketju sen sijaan että vettä syötettäisiin väliajoin, kuten nyt on tehty.

klo 9.30 Japanin hallitus pitää parhaillaan tiedotustilaisuutta tilanteesta. Hallituksen tiedottajan Yukio Edanon mukaan veden syöttäminen kolmosreaktoriin on ollut "jossain määrin menestyksekästä".

klo 9.20 Fukushiman lähettyvillä maidosta ja pinaatista sekä muutamasta muusta maataloustuotteesta on löydetty epätavallisia säteilyarvoja, kertoo Japanin varaterveysministeri. Hallituksen mukaan ihmisille ei koidu tästä välitöntä terveysriskiä. Ruoassa epänormaalia säteilyä Japanissa

klo 8.35 Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Japanin viranomaiset ovat kehottaneet Fukushiman ydinvoimalan lähistöllä oleskelleita ottamaan jodia, jota on jaeltu hätämajoituskeskuksissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

klo 7.42 Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean ulkoministereiden on määrä lauantaina keskustella ydinvoiman turvallisuudesta Itä-Aasiassa sekä yhteistyöstään katastrofivalmiuden varmistamisessa, kertoo Kyodo (siirryt toiseen palveluun).

klo 5.00 Japanin yleisradioyhtiön NHK:n aiemmin yöllä kertoma uutinen kahdeksan päivää järistyksen jälkeen raunioista pelastuneesta miehestä osoittautui väärinkäsitykseksi. Uutistoimisto Kyodon mukaan mies olikin löytynyt jo aiemmin ja palannut evakuointikeskuksesta kotiinsa raivaamaan tuhoja. Ihmepelastuminen olikin väärinkäsitys

klo 4.45 Maanjäristyksen ja tsunamin virallinen uhriluku on nostettu 7 200:aan. Kateissa on 10 900 ihmistä ja satoja tuhansia kodittomina. Hallitus ottaa nyt vastaan myös kansainvälistä apua, jota se maanjäristyksen jälkeen piti tarpeettomana. Pelastustyöt jatkuvat

klo 4.20 Japanin ydinvoimaviranomaiset ilmoittavat, että lauantain aikana aiotaan palauttaa sähköt neljään Fukushiman reaktoriin. Japani aikoo palauttaa sähköt neljään reaktoriin

klo 3.10 Voimalayhtiö Tepco ei aio säädellä sähkönsaantia alueittain lauantaina. Sähkönkulutuksen odotetaan pysyvän alhaisena, koska monet yritykset pitävät ovensa suljettuna ja sään odotetaan lämpiävän.

klo 2.45 Tokion pelastuslaitoksen erikoisjoukko on liittynyt Fukushiman kolmosreaktorin jäähdytystoimiin, kertoo uutistoimisto Kyodo (siirryt toiseen palveluun). Reaktoriin on Kyodon mukaan päästetty 60 tonnia vettä.

Lähteet: YLE Uutiset